Hlavní obsah

Sydney zaplatí lidem za to, že se odstěhují

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sydney

Rychlý růst počtu obyvatel největšího australského města Sydney přinutil vládu Nového Jižního Walesu k netradiční nabídce. Těm, kdo se rozhodnou z města odstěhovat a koupí si dům na venkově, vyplatí 7000 australských dolarů (více než 120 000 Kč).

Foto: Profimedia.cz

Sydney

Článek

V Sydney, které se pravidelně umisťuje v různých anketách ve skupině měst, kde se nejlépe žije, bydlí 4,5 miliónu lidí, tedy pětina australské populace. V příštích 30 letech se čeká nárůst počtu obyvatel o 40 procent, což předpokládá obrovské investice do další výstavby a infrastruktury.

Úřady potýkající se s růstem městského obyvatelstva a vylidňováním venkova, který v uplynulém desetiletí sužují sucha, si od finanční pobídky slibují změnu v trendu.

„Nový Jižní Wales je ohromným místem pro život, práci a vychovávání dětí. Těch 7000 dolarů má být zvláštní podporou,“ citoval deník The Guardian státního vicepremiéra Andrewa Stonera. Podmínkou získání příspěvku je koupě domu v ceně za méně než 600 000 dolarů, což je možné jen na venkově.

O prudkém růstu počtu obyvatel ovšem nedebatuje jen Nový Jižní Wales a Sydney, ale celá země. Jeho hlavní příčinou je především imigrace. Experti odhadují, že do roku 2050 počet obyvatel Austrálie vzroste ze současných 22,5 miliónu na 36 miliónů – tedy o více než 60 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám