Hlavní obsah

Summit G7 nabízí podle Macrona šanci přesvědčit Indii a Brazílii o Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hirošima

Summit skupiny zemí G7 je podle francouzského prezidenta Emmanuela Macrona příležitostí, jak přesvědčit obě země, Indii a Brazílii, o změně postoje vůči Ukrajině. Oba státy jsou zatím velmi zdrženlivé v pomoci východoevropské zemi napadené Ruskem. O slovech Macrona na okraj summitu v japonské Hirošimě informovala agentura Reuters.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Francouzský prezident Emmanuel Macron a jeho ukrajinský protějšek Volodymyr Zelenskyj při nedávném setkání v Elysejském paláci

Článek

Situace na Ukrajině je jedním z hlavních témat schůzky prezidentů a šéfů vlád ekonomicky nejvyspělejších zemí G7, které se účastní také ukrajinská hlava státu Volodymyr Zelenskyj.

Zelenskyj nebude chybět ani na nedělním širším jednání, kde budou kromě zemí G7 právě také zástupci Indie a Brazílie. Od těch by si Západ přál jasnou podporu Ukrajiny, která téměř 15 měsíců čelí ruské agresi. Obě země ale nadále udržují s Ruskem dobré vztahy a k válce se snaží stavět neutrálně.

Německo nečeká rychlé dodání stíhaček na Ukrajinu

Na okraj summitu se vyjádřil i německý kancléř Olaf Scholz, který nepočítá s tím, že by Ukrajina brzy dostala stíhačky F-16. Ochotu je dodat daly v týdnu najevo některé evropské země a Washington přislíbil podporu s výcvikem. Podle Scholze půjde ale právě i kvůli nutnosti výcviku o dlouhodobější projekt. Vyjádření vnímá do značené míry jako signál Rusku, že podpora Ukrajiny neoslabí ani s narůstající délkou války.

Zelenskyj už na okraj summitu jednal z řadou lídrů, v sobotu také s kanadským premiérem Justinem Trudeauem, a to především o další obranné spolupráci a výcviku ukrajinských vojáků.

Biden podpořil dodávky stíhaček Ukrajině

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám