Hlavní obsah

Studie: většinu případů nákazy ve Wu-chanu zpočátku neodhalili

Právo, BBC, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až 87 procent případů nákazy v čínském Wu-chanu mezi lednem a začátkem března zřejmě nebylo odhaleno, plyne ze studie čínských expertů, o níž informoval odborný časopis Nature.

Foto: ČTK/AP

Studenti na střední škole ve Wu-chanu

Článek

Podle autorů nebylo za toto období pravděpodobně vypátráno 53 až 87 procent případů. Ty mohly zahrnovat asymptomatické jednotlivce či lidi, kteří vykazovali jen mírné příznaky. Vzhledem k tomu se úřady domnívaly, že reprodukční číslo, které ukazuje, kolik dalších lidí může jeden nemocný člověk nakazit, je jen 0,28, což by znamenalo, že infekce je na ústupu.

Koronavirus mohl řádit ve Wu-chanu už v loni v srpnu, ukazují satelitní snímky

Koronavirus
Více v našem speciálu:
Koronavirus SARS-CoV-2 (2019-nCoV)

Ve skutečnosti však míra nákazy v té době zřejmě dosáhla hodnoty 3,54, daleko více než u onemocnění SARS či MERS. K podcenění situace přispělo i tehdejší rozhodnutí Pekingu, aby mezi potvrzené případy nebyli započítáváni asymptomatičtí pacienti – i když u nich nákazu potvrdila laboratoř –, dokud se u nich neprojevily příznaky.

Čína v pátek ohlásila 10 dalších případů infekce, ale v Pekingu úřady hlásily už 11. den bez nové nákazy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám