Hlavní obsah

Střety v Súdánu přerůstají v občanskou válku. Bojuje se po celé zemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet civilních obětí střetů mezi súdánskou armádou a polovojenskými Silami rychlé podpory (RSF) se zvýšil na 97, uvedly v pondělí ráno odbory lékařů, zraněných jsou stovky. Boje se rozšířily po celé zemi. Nedělní tříhodinové humanitární příměří bylo porušováno.

Boje v SúdánuVideo: Reuters

 
Článek

Odbory lékařů ráno uvedly, že zraněných je 365. Světová zdravotnická organizace předtím uvedla, že od čtvrtka je mrtvých 83 a zraněných 1126. Varovala také, že chybí léky a krev: „Některým z devíti nemocnic v Chartúmu, které přijímají zraněné civilisty, došla krev, vybavení pro transfúze a fyziologický roztok a další životně důležitý materiál.“

Poté, co byli zabiti tři zaměstnanci Světového potravinového programu OSN v Dárfúru, organizace přerušila své působení v zemi.

Boje se z hlavního města Chartúmu rozšířily i do Dárfúru. Lidé z druhého největšího města v zemi Nyala v Dárfúru vypověděli, že museli utéci před boji. „RSF včera ovládly vojenskou základnu v Nyale a dnes zabraly mezinárodní letiště,“ uvedla jedna z obyvatelem země.

Foto: Maxar, ČTK/AP

Satelitní záběr dýmu stoupajícího ze dvou letadel zapálených na chartúmském letišti

Tvrdé boje a chaos

Armáda už v neděli nasadila proti RSF letadla, která útočila na kasárna RSF v Chartúmu a zničila v metropoli většinu zařízení RSF. Obě strany bojují o prezidentský palác, obě tvrdí, že ho kontrolují. Tvrdé boje se vedou také o chartúmské letiště.

„Je tu tolik nepravdivých informací a každý lže. Nevíme, kdy to skončí a jak to skončí,“ uvedla Huda žijící na jihu Chartúmu.

„Jsme vyděšení, nespali jsme 24 hodin kvůli hluku a proto, že se domy otřásají. Bojíme se, že nám dojde voda a jídlo i léky pro mého otce diabetika,“ dodala.

Pokus o puč v Súdánu má dvě oběti, střepina zabila cestující v letadle

Svět

„Nikdo tam nezůstal, boje byly tvrdé, lidé museli utéci a jsou zprávy o rabování ze strany ozbrojených skupin. Rádi berou auta. I když nemůže jet, odtáhnou ho větším vozidlem,.“ citoval list The Guardian Selmu Ahmadovou, která žila na jihu metropole.

Foto: Maxar, ČTK/AP

Satelitní záběr požáru u nemocnice v Chartúmu

Už v neděli byly hlášeny i boje na severu země a rozšířily se i do pohraničního súdánského státu Kassal. Jde o největší střety od převratu v roce 2019, kdy byl svržen diktátor Umar Bašír. Od puče v roce 2021 vládne v zemi armáda, která by ráda předala moc civilistům do dvou let. Plán se ale nelíbí RSF, které by ho raději odložily. Vadí ji také, že by se RSF měly stát součástí armády.

RSF vede Muhammad Hamdan Dagalo, známý jako Hemedti. Základem RSF jsou arabské milice džandžauí, jež v první dekádě tisíciletí masakrovaly v Dárfúru nemuslimské černošské obyvatelstvo. Hemedti je tajemníkem vládnoucí Svrchované rady, které předsedá velitel armády generál Abdal Fatah Burhan.

Foto: Marwan Ali, ČTK/AP

Kouř stoupající z budov v hlavním městě Chartúmu

V Súdánu pokračují boje mezi armádou a milicemi

Svět

Násilné střety si v Súdánu vyžádaly nejméně 56 životů a téměř 600 zraněných

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám