Hlavní obsah

V Súdánu pokračují boje mezi armádou a milicemi

V Súdánu v neděli druhým dnem pokračují boje mezi armádou a vlivnými polovojenskými Jednotkami rychlé podpory (RSF). Bojuje se dál především v hlavním městě Chartúmu, uvedly světové agentury.

V Súdánu pokračují boje mezi armádou a milicemiVideo: Reuters

 
Článek

RSF v sobotu večer oznámily dobytí armádního velitelství, což armáda popřela jako nepravdivé tvrzení. V neděli ráno navzdory pokračujícím bojům armáda uváděla, že je blízko vítězství, poznamenala agentura DPA.

Podle AFP není momentálně možné ověřit, které důležité pozice – letiště, prezidentský palác či státní televizi – která ze stran konfliktu ovládá, protože obě hlásí, že je dobyly.

Silná palba a exploze byly v sobotu slyšet v centru súdánského hlavního města Chartúmu Video: Reuters

Foto: Bakri Jad, Reuters

Člen sudánské armády v ulicích Chartúmu na záběru z videa sdíleného na sociálních sítí

Ulice Chartúmu byly v neděli ráno podle svědků pusté a ve vzduchu byl cítit pach výbušnin a střelného prachu; ve městě boje pokračovaly celou noc. Už večer vojáci varovali civilisty, aby zůstali doma, protože letectvo podnikne nálety na povstalecké milice.

V neděli dopoledne se bojovalo hlavně na severním předměstí hlavního města, kde byly nasazeny i těžké zbraně, a také na jihu Chartúmu, uvedla AFP s odvoláním na očité svědky. Po celém městě se pohybují muži v maskovacích uniformách se zbraněmi, zatímco z centra, kde sídlí hlavní mocenské instituce, od soboty stoupají sloupy dýmu.

Foto: Marwan Ali, ČTK/AP

Ulice Chartúmu byly v neděli ráno podle svědků pusté a ve vzduchu byl cítit pach výbušnin a střelného prachu

Foto: Bakri Jad, Reuters

V neděli dopoledne se bojovalo hlavně na severním předměstí hlavního města

V pozadí konfliktu je boj o moc mezi velitelem armády Abdalem Fattáhem Burhánem, který je de facto vládcem Súdánu, a Muhammadem Hamdanem Dagalem, jenž stojí v čele RSF. Zatím není jasné, kdo z nich má v Chartúmu navrch.

Boje si podle výboru súdánských lékařů vyžádaly již nejméně 56 životů a dalších téměř 600 lidí bylo zraněno. Tyto údaje se podle AFP týkají civilistů. Oběti v řadách bojovníků se podle DPA také počítají na desítky.

Násilné střety si v Súdánu vyžádaly nejméně 56 životů a téměř 600 zraněných

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám