Hlavní obsah

Pokus o puč v Súdánu má dvě oběti, střepina zabila cestující v letadle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chartúm
Aktualizováno

Silná palba a exploze jsou v sobotu slyšet v centru súdánského hlavního města Chartúmu u velitelství armády. Podle agentury Reuters došlo ke střetu mezi armádou a polovojenskými Rychlými podpůrnými silami (RSF). Ty oznámily, že převzaly kontrolu nad prezidentským palácem. Armádu vyzvaly, aby se postavila na stranu lidu. První dvě oběti jsou z letiště, kde střepina zasáhla cestující v letadle na ranveji.

Silná palba a exploze jsou v sobotu slyšet v centru súdánského hlavního města Chartúmu Video: Reuters

 
Článek

Dopravní letadla z Chartúmu rychle odlétala. Stroje, které mířily do súdánské metropole, se vracely do domovských zemí. Nad Chartúmem přelétávaly stíhačky.

Střelba se v Chartúmu ozývala v blízkosti velitelství súdánské armády i RSF a ministerstva obrany v centru hlavního města. Podle agentury Reuters jsou vidět na různých místech města sloupy kouře, mezi nimiž lidé v panice utíkají. Bojuje se o budovu televize, uvedl moderátor, který se nakrátko ocitl ve vysílání. V pozadí byla slyšet střelba.

RSF tvrdí, že vedle prezidentského paláce ovládly chartúmské letiště a území na severu země. Armáda přitom uvádí, že dál kontroluje všechna letiště a základny.

Hlášeny jsou boje u města Merowe na severu země. Armáda si už ve čtvrtek stěžovala, že přesun sil RSF se konal bez koordinace s ní, proto ho označila za nezákonný.

Foto: Mohamed Nureldin Abdallah, Reuters

Veleitel súdánské milice RSF Muhamad Hamdan Dagalo

Na české občany nemá dění dopady, uvedlo ministerstvo zahraničí: „Zastupitelský úřad v Káhiře, pod který Súdán spadá, situaci v zemi monitoruje a v tomto okamžiku nemá informace o tom, že by byli jakkoli negativně zasaženi čeští občané, kterých tam je navíc minimální množství.“ Súdán není obvyklou destinací a varování před cestami do této země trvá už delší dobu.

Z útoku se navzájem obviňují obě strany. RSF v sobotním prohlášení označila postup armády za „brutální útok“ a vyzvala k jeho odsouzení.

Konflikt se rozhořel po měsících rostoucího napětí, kdy spolu neúspěšně jednala armáda a RSF o předání moci do civilních rukou.

Byl odložen podpis mezinárodně podporované dohody s politickými stranami, která má v zemi obnovit civilní systém vlády postavený na pluralitě stran. Armáda ho chce podepsat do dvou let, RSF za deset let. RSF se také nelíbí, že by se měly stát součástí armády.

Zemi po puči z roku 2021 vládne Svrchovaná rada, v jejímž čele je šéf armády, generál Abdal Fatáh Burhan. RSF vede generál Muhammad Hamdan Dagalo, který je viceprezidentem rady.

V Súdánu se protestuje proti vojenské vládě, premiér Hamduk rezignoval

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám