Hlavní obsah

Násilné střety si v Súdánu vyžádaly nejméně 56 životů a téměř 600 zraněných

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chartúm

Při násilných střetech mezi armádou a polovojenskými Jednotkami rychlé podpory (RSF) přišlo v Súdánu o život už 56 lidí. Dalších téměř 600 jich utrpělo zranění, uvedla agentura Reuters s odvoláním na výbor súdánských lékařů. Předchozí bilance listu The New York Times (NYT), stará jen několik hodin, hovořila o 30 mrtvých a 400 zraněných. Kdo má pod kontrolou metropoli Chartúm, není v tuto chvíli jasné.

Silná palba a exploze byly v sobotu slyšet v centru súdánského hlavního města Chartúmu Video: Reuters

 
Článek

Rada bezpečnosti OSN podle agentury DPA v neděli brzy ráno obě strany konfliktu vyzvala, aby zastavily boje a zahájily rozhovory k ukončení krize. Apelovala také na zajištění bezpečného přístupu pro humanitární pracovníky a ochrany zaměstnanců světové organizace.

NYT předtím napsal, že mezi mrtvými jsou i tři súdánští pracovníci Světového programu pro výživu (WFP), který spadá pod OSN. Server BBC News zase uvedl, že jen v Chartúmu dosud boje připravily o život 25 lidí, včetně 17 civilistů.

Střety propukly v sobotu právě v metropoli, odkud se rozšířily i do řady dalších míst 45milionové země na severovýchodě Afriky. Boje byly hlášeny mimo jiné z regionu Dárfúr na západě státu, ale třeba také z přístavního města Port Súdán na úplném východě země, která je zhruba pětkrát větší než Německo.

Pokus o puč v Súdánu má dvě oběti, střepina zabila cestující v letadle

Svět

Nejsilnější boje se i v noci odehrávaly v Chartúmu, v jehož ulicích jsou rozmístěna děla a obrněná vozidla. Jedna z obyvatelek šestimilionové metropole NYT řekla, že se její rodina celou sobotu ukrývala doma, zatímco zvenku bylo z několika směrů slyšet boje. „Ani se nemůžeme podívat ven okolo domu, protože nevíme, co se stane,“ uvedla.

Muhammad Hamdan Dagalo, který stojí v čele RSF, tvrdí, že milice ovládají většinu súdánských vojenských základen a podařilo se jim také získat přes 200 obrněných vozů. Jeho tvrzení ale není možné nezávisle ověřit a armáda ho popírá. Dala také najevo, že se silnými milicemi vyjednávat nebude. Chce, aby se rozpustily.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken za zásadní označil, aby obě znesvářené strany okamžitě ukončily střety, a to bez jakýchkoliv předchozích podmínek.

Současný vývoj je podle Reuters důsledkem rostoucího napětí mezi armádou a RSF kvůli začlenění milic do armády. Velitel RSF a šéf armády Abdal Fattáh Burhán, který je de facto vládcem Súdánu, ještě v říjnu 2021 spolupracovali, když se jim v převratu podařilo dostat k moci. V posledních měsících se ale jejich cesty rozešly a oba se snažili posílit své mocenské postavení, zatímco řada zahraničních činitelů na ně vytvářela tlak, aby moc předali civilní vládě.

Foto: Marwan Ali, ČTK/AP

Kouř vznášející se v sobotu nad Chatúmem

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám