Hlavní obsah

Stovky cestujících nemohou z obří výletní lodě u Austrálie kvůli „potenciálně nebezpečné“ špíně na trupu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Několik stovek pasažérů se už týden nedostalo na pevninu z výletní lodi Viking Orion plující kolem australských břehů. Adelaide a několik dalších přístavů Viking Orion odmítlo nechat zakotvit kvůli biologickému znečištění na trupu plavidla. Informuje o tom server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Výletní loď Viking Orion na archivním snímku

Článek

Biologickým znečištěním jsou myšleny nánosy mikroorganismů, rostlin, řas nebo malých živočichů zejména na ponořené části trupu. Australské úřady se totiž obávají zanesení nepůvodních rostlin a živočichů do tamního ekosystému. Chrání se před invazními druhy.

Několik potápěčů proto pracuje na odstranění mořských rostlin a mikroorganismů, které Australané označili za „potenciálně nebezpečné“.

Asi 800 cestujících, převážně Američanů, tak nezbývá než čekat. Naposledy stáli na pevné zemi loni 26. prosince, kdy Viking Orion plující pod norskou vlajkou opustil přístav v novozélandském Wellingtonu. V neděli se loď nacházela poblíž jihoaustralského přístavu Victor Harbour.

Uvízli v přepychu

Dlužno dodat, že pasažéři na palubě Viking Orionu čekají ve skutečném luxusu. Nudu mohou zahnat v lázních, bazénu nebo třeba nakupováním v luxusních buticích. O stravování se starají stylové restaurace a pro případ velmi dlouhé plavby je na palubě také vlasové studio.

Provozovatel lodi přiznal, že kvůli menšímu množství mořských organismů nemohl Viking Orion udělat několik zastávek, jež měl v itineráři. Provozovatel také slíbil, že cestující dostanou odškodnění. Ještě během pondělí by podle něj loď měla zakotvit v  Melbourne.

Největší výletní loď světa nakonec do šrotu nepůjde, má nového majitele

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám