Hlavní obsah

Stoltenberg jede do Turecka tlačit na souhlas se vstupem Švédska do NATO

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg ve čtvrtek oznámil, že pojede do Turecka jednat o členství Švédska v Alianci. Kromě Ankary zatím švédskou přihlášku neschválila ani Budapešť.

Foto: Johanna Geron, Reuters

Generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg

Článek

„Povím (tureckému prezidentu Recepu Tayyipu) Erdoganovi, že je v zájmu všech členů NATO, aby v jeho řadách bylo i Švédsko,“ uvedl Stoltenberg podle agentury Reuters.

Termín návštěvy šéf Aliance zatím neprozradil, s ohledem na záměr přijmout Švédsko na červencovém summitu ve Vilniusu mu mnoho času na vyjednávání nezbývá.

Ankara tvrdí, že hlavním důvodem, proč neratifikovala švédský vstup do NATO, je skutečnost, že Stockholm podporuje kurdské radikály. Nový protiteroristický zákon, který tento týden vstupuje v platnost, by ale měl Turecko přesvědčit, že Švédsko už „vše napravilo“.

Foto: Yves Herman, Reuters

Turecký prezident Erdogan

Podle šéfa švédské diplomacie Tobiase Billströma nový zákon „uzavře mezery“ v již existujících protiteroristických zákonech. „Švédsko předtím nezakazovalo členství v teroristické organizaci. Teď to uděláme,“ prohlásil Billström.

Další „motivací“ pro ratifikaci může být také turecká snaha nakoupit nové americké stíhačky F-16, kterou zatím blokuje Kongres USA. Šéf americké diplomacie Antony Blinken už oznámil, že administrativa prezidenta Joea Bidena prodej stíhaček podporuje, i když odmítl, že by ho spojovala s rozšířením NATO.

Foto: Theresa Wey, ČTK/AP

Maďarský premiér Viktor Orbán

Maďarská vláda národně-konzervativního premiéra Viktora Orbána zase uvádí, že části maďarských poslanců vadí, že někteří švédští vládní představitelé zpochybňují stav demokracie a právního státu v Maďarsku. Budapešť podle Orbána schválí vstup Švédska do NATO, až se zlepší vzájemné vztahy.

„Politické vztahy mezi Maďarskem a Švédskem jsou naprosto špatné,“ nechal se Orbán slyšet. „Nechceme zatahovat spory do NATO,“ dodal.

Jde o peníze z EU?

Objevily se ale spekulace, že Orbán se zřejmě pokouší blokováním vstupu Švédska vytvořit nátlak na Evropskou komisi (EK), aby uvolnila miliardy eur z evropských fondů a balíčku z fondu obnovy určené pro Maďarsko. EK se tyto prostředky na konci loňského roku rozhodla zmrazit právě v reakci na to, v jakém stavu je v Maďarsku právní stát.

Mnohé se také bude odvíjet od toho, zda ustane zpochybňování schopnosti Budapešti chopit se příští rok předsednictví v Radě EU. Debaty na toto téma vypukly v Unii právě za švédského předsednictví.

Švédsko, podobně jako Finsko, podalo přihlášku do NATO v reakci na ruský vpád na Ukrajinu. Finsko, které také muselo odrazit příval výhrad, už od dubna členem Aliance je.

Švédsko vyhovělo Turecku a zpřísnilo protiteroristický zákon

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám