Hlavní obsah

Státy NATO zvýší výrobu munice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Státy Severoatlantické aliance se shodly na spolupráci při rozšíření výroby munice a vojenského materiálu, jehož zásoby se ztenčily kvůli protahující se ruské agresi vůči Ukrajině. Po jednání aliančních ministrů obrany to oznámil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, podle něhož již některé země začaly navyšovat výrobu například dělostřelecké munice.

Foto: Susan Walsh, ČTK/AP

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg

Článek

„NATO poskytuje Ukrajině bezprecedentní podporu, aby mohla odrazit ruskou agresi. Zároveň se tím ale spotřebovává obrovské množství munice a vyčerpávají se naše zásoby. Spojenci se shodují na tom, že je třeba ruku v ruce s obranným průmyslem navyšovat také naše průmyslové kapacity,“ řekl Stoltenberg.

Ministři ve středu podle Stoltenberga rovněž schválili nový plán obrany aliance pro příští roky, který reaguje mimo jiné na ruskou hrozbu. Aliance bude koordinovat zlepšení ochrany kritické infrastruktury a zaměří se na podmořské sítě, dodal Stoltenberg.

Zástupci aliančních vlád se během bruselského jednání shodovali na tom, že Ukrajině poskytnou další zbraně a munici, kterou potřebuje k odražení očekávané ruské ofenzivy a případnému získání iniciativy na bojišti. „Ukrajině se otevírá příležitost, aby zvrátila rovnováhu na svou stranu. Hrajeme o čas,“ prohlásil Stoltenberg.

Alianční ministři jednali také o tom, tda je vydávání 2 procent HDP na obranu vzhledem k válce na Ukrajině dostatečné. Rozhodnutí v této otázce mělo padnout na červencovém summitu NATO v Litvě. Stoltenberg již dříve avizoval, že hranice dvou procent by měla být pouze spodní.

„Pouhá dvě procenta nebudou stačit. Musí být základem pro vše, co bude následovat,“ řekl německý ministr obrany Boris Pistorius. Dodal však, že se zatím nejedná o oficiální stanovisko Berlína. „Německá vláda o tom debatuje a brzy dospěje k dohodě,“ dodal.

Putin by mohl válku ukončit ještě dnes, říká Stoltenberg

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám