Hlavní obsah

Putin by mohl válku ukončit ještě dnes, říká Stoltenberg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokračování vojenské pomoci Ukrajině bylo stěžejním tématem středeční schůzky generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga s šéfem americké diplomacie Antonym Blinkenem. Ministr zahraničí na společné tiskové konferenci mluvil o potřebě asistenci zesílit, k možnosti poskytnutí bojových letounů se ale konkrétněji nevyjádřil. Oba činitelé mají za to, že Rusko aktuálně nechce jednat o ukončení války, kterou proti Ukrajině vede už téměř rok.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký ministr zahraničí Antony Blinken (vpravo) a šéf NATO Jens Stoltenberg ve Washingtonu

Článek

„(Ruský prezident Vladimir) Putin může tuto válku ukončit ještě dnes, když stáhne své jednotky z Ukrajiny a usedne k jednacímu stolu. Bohužel ale nic nenasvědčuje tomu, že by se Rusko připravovalo na mír. Naopak, Moskva se připravuje na nové vojenské ofenzivy,“ uvedl Stoltenberg.

Podle Blinkena je zjevné, že Putin „teď nemá skutečný zájem o diplomacii“. Akceptovat snahu Ruska rozšířit své území o části Ukrajiny je podle něj jako součást mírového procesu nepřijatelné. Nejlepším způsobem, jak uspíšit příchod diplomatických jednání, jsou úspěchy Ukrajiny na bojišti, řekl šéf diplomacie Spojených států.

Západní země v čele s USA za poslední rok vyčlenily na vojenskou pomoc Kyjevu desítky miliard dolarů a Stoltenberg s Blinkenem ve středu jednali o tom, jak zajistit, aby Ukrajina i nadále měla „pomoc, kterou potřebuje k obraně svého území“. „Je klíčové, abychom tuto podporu zachovali a ještě zvýšili,“ řekl americký ministr.

Ukrajina posílá pomoc zemětřesením zničenému Turecku

Evropa

Setkání s šéfem NATO přišlo několik dní poté, co Spojené státy a některé evropské země ohlásily dodávky tanků pro ukrajinskou armádu. Ukrajina se zároveň domáhá také západních bojových letounů, přičemž britský premiér Rishi Sunak ve středu při návštěvě ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Británii naznačil, že jeho vláda takový krok začala zvažovat.

Na tiskové konferenci ve Washingtonu byl na tento bod tázán i Blinken, který v reakci uvedl, že americká vojenská pomoc se vyvíjí na základě vývoje konfliktu. „Nadále budeme posuzovat, co Ukrajina potřebuje a co může být nejefektivnější. Budeme tak činit za blízkých konzultací s Ukrajinci,“ dodal.

Putin slíbil, že Zelenského nezabije, tvrdí Bennett

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám