Hlavní obsah

Soul odmítl severokorejské podmínky pro dialog

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Jižní Korea v pondělí odmítla podmínky, za kterých byla ochotna KLDR zahájit jednání. Pchjongjang požadoval, aby Jihokorejci zrušili sankce z 24. května 2010 zavedené po potopení korvety Čchonan a ustoupili od pravidelných každoročních manévrů se Spojenými státy.

Foto: Lee Jung-hoon, Reuters

Vytažená záď potopené korejské lodi Čchonan, kvůli které zavedla Jižní Korea sankce.

Článek

„Naše vláda nemá v úmyslu zvažovat přijetí žádných předběžných opatření, aby uspokojila požadavky severu k návratu k jednacímu stolu,” konstatoval podle agentury Jonhap mluvčí jihokorejského ministerstva pro sjednocení Lim Bjong-čchol. „Tyto předběžné podmínky jsou tématy, která by měla Severní Korea vyřešit s námi během jednání s naší vládou.”

Jižní Korea nabídla svému komunistickému severnímu sousedovi jednání na vysoké úrovni o sérii otázek, především pak o dalších setkáních rodin rozdělených korejskou válkou z let 1950-53. Poslední takové setkání se po čtyřleté přestávce uskutečnilo loni v únoru.

Podmínky a přání KLDR

KLDR na to reagovala minulý týden, když jako podmínku uvedla zrušení sankcí. Ty Soul zavedl po potopení jihokorejské korvety Čchonan na začátku roku 2000, které podle mezinárodní komise způsobilo severokorejské torpédo. Pchjongjang svůj podíl na útoku na jihokorejské plavidlo odmítá. [celá zpráva]

Ještě v neděli  Severní Korea vyzvala jižního souseda, aby vytvořil předpoklady pro dialog a zabránil dalšímu posílání balónů s letáky z jihu. Zdůraznila význam rozhovorů: „Zlepšení a rozvoj mezikorejských vztahů je úkolem doby, který nesnese další odklad. Jihokorejské úřady by měly upřímně odpovědět na naši výzvu k zahájení široké cesty k nezávislému sjednocení země.”

Nabídky na jednání přicházejí od loňských asijských her v Inčchonu, na jejichž závěr nečekaně přijela severokorejská delegace. [celá zpráva]

K žádným významnějším jednáním ale zatím nedošlo, vždy je na poslední chvíli něco zmařilo.

Korea - související témata

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Kim Čong-un

Foto: Reuters

Vůdce KLDR Kim Čong-il

Foto: ČTK/AP

Severokorejští vojáci

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Soulu se mísí historie se aktuálními trendy

 O korejském konfliktu, který skončil příměřím v roce 1953, čtěte ZDE.

Foto: Profimedia.cz

Přílsušník americké námořní pěchoty útočí na pozice KLA

Na Nový rok severokorejský vůdce nabízel jednání s jihokorejskou prezidentkou.  [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám