Hlavní obsah

Somálští piráti po třech letech propustili reportéra z Německa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Džibútí

Po 977 dnech se v úterý ocitl na svobodě publicista německo-amerického původu Michael Scott Moore, kterého v Somálsku unesli piráti. Jak upozornil britský deník The Daily Telegraph, byl Moore propuštěn po zaplacení výkupného.

Foto: Profimedia.cz

Somálský pirát. Ilustrační foto

Článek

„Německý občan unesený v Somálsku, který také má americké občanství, byl propuštěn,“ potvrdilo německé ministerstvo zahraničí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Mooreův zdravotní stav je podle britského listu „utěšený“. Bezprostředně po propuštění se ho ujali lékaři v Džibutsku, kde se dostal na svobodu.

Výše výkupného, které bylo vyplaceno, není známa. Piráti původně požadovali osm miliónů dolarů, později však o pět miliónů slevili.

Publicista na volné noze psal pro magazíny Spiegel, Salon, Atlantic Monthly či deník The Los Angeles Times. V Somálsku pracoval na knize o mezinárodním pirátství. Zvláště se zajímal o gang, který v roce 2009 u Seychel unesl britské jachtaře Paula a Rachel Chandlerovy. [celá zpráva]

Unesli ho na cestě domů

Má se za to, že ho zradili ochránci, které si zaplatil. Patnáct ozbrojenců ho v lednu 2012 uneslo cestou na letiště v den, kdy se chystal ze Somálska odletět.

Ačkoliv k únosu došlo jen pár dnů před akcí komanda amerického námořnictva SEAL na záchranu zadržovaných humanitárních pracovníků z USA a Dánska, Moore osvobozen nebyl. V průběhu následujících téměř tří let ho únosci opakovaně přemisťovali v obavách z dalšího amerického úderu. Podle Telegrafu hrozili, že ho vydají radikálním islámským milicím Šabáb, pokud za něj nedostanou zaplaceno.

Podle zástupce protipirátského úřadu OSN Alana Colea je v Somálsku nadále zadržováno 36 občanů jiných zemí.

Reklama

Související články

Vůdce milic Šabáb Američané zřejmě zabili

Velitel islamistických milic Šabáb Ahmed Abdi Godane byl zřejmě zabit při pondělním americkém náletu v Somálsku. Podle informací somálských a západních tajných...

Výběr článků

Načítám