Hlavní obsah

Snowden se nepovažuje za zrádce ani hrdinu, je stále v Hongkongu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hongkong

Bývalý technik amerických tajných služeb Edward Snowden v rozhovoru pro list South China Morning Post odmítl, že by byl zrádce vlasti. Zároveň přislíbil nová odhalení o sledování internetové komunikace v rámci tajného amerického protiteroristického programu Prism. Interview poskytl poté, co odešel z hotelu a skrývá se na neznámém místě.

Foto: Reuters

Edward Snowden

Článek

"Nejsem ani zrádce, ani hrdina. Jsem Američan," uvedl v interview a dodal: "Lidé, kteří si myslí, že jsem udělal chybu, když jsem si vybral Hongkong, nepochopili mé záměry. Nejsem tu, abych se skrýval před spravedlností; jsem tu, abych odhaloval kriminální činnost."

Pod "kriminální činností" měl zřejmě na mysli praktiky amerických tajných služeb při monitorování internetové komunikace.

Uvedl, že měl několik příležitostí z Hongkongu odcestovat, ale hodlá zde zůstat a bojovat u místních soudů s případnou americkou žádostí o vydání do vlasti k trestnímu stíhání, i když dříve uváděl, že zvažuje podat v některé zemi žádost o azyl. Hongkongské justici důvěřuje, ačkoliv se z hodnověrného zdroje doslechl, že se USA snaží úřady v Hongkongu zastrašit.

"Mým záměrem je požádat soudy a lid Hongkongu, aby rozhodl o mém osudu," řekl. List pokládal za vhodné připomenout, že Hongkong dosud ke Snowdenově případu nezaujal žádné stanovisko a místní představitelé na dotazy novinářů zarputile mlčí.

Snowden zároveň připustil, že se neodvážil kontaktovat své blízké a že mu jejich osud dělá starosti. Obává se hlavně tlaku amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI), kterému by podle něj mohli být vystaveni.

Americké ministerstvo spravedlnosti zahájilo vyšetřování úniku informací, nicméně o Snowdenovo vydání dosud nepožádalo. Podle právníků by mu ve vlasti mohl hrozit trest až desítek let ve vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám