Hlavní obsah

Skončete s hrozbami, jinak bude válka, apelují USA na Kima

Washington

Americká vláda neusiluje o změnu režimu v Severní Koreji. V pondělí to podle serveru BBC prohlásil ministr zahraničních věcí USA Rex Tillerson. Washington vyslal nové ujištění do Pchjongjangu poté, co Severní Korea s druhým testem mezikontinentální balistické střely prokázala pokrok ve vývoji raket. Americký prezident Donald Trump kvůli němu nevylučuje ani variantu preventivního útoku.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Článek

„Neusilujeme o změnu režimu, o jeho pád, neusilujeme o urychlené znovusjednocení (Korejského) poloostrova a ani nehledáme záminku pro vyslání naší armády na sever od 38. rovnoběžky,“ prohlásil Tillerson.

38. rovnoběžka dělí od příměří po krvavé válce na poloostrově v roce 1953 Severní Koreu od Jižní.

Tillerson do Severní Koreje vzkázal, že USA chtějí s režimem severokorejského vůdce Kim Čong-una vést dialog. „Nejme vašimi nepřáteli, nejsme pro vás hrozbou. Vy ale představujete nepřijatelnou hrozbu pro nás a my na ni musíme reagovat,“ poznamenal dále.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Rex Tillerson

Severní Korea uskutečnila minulý pátek druhou zkoušku mezikontinentální balistické rakety a tvrdí, že je schopna zasáhnout západní pobřeží Spojených států. Země disponuje i jadernými zbraněmi.

Ačkoli Tillerson uvedl, že za vzniklou krizi mohou Severokorejci, postavil se i za výzvu svého prezidenta Trumpa, který požaduje po Číně, aby na KLDR vyvíjela větší nátlak. Návrh Pekingu, který později podpořilo i Rusko, aby USA přestaly s vojenskými cvičeními v Jižní Koreji výměnou za ústupky v rámci severokorejského zbrojního programu, však Američané odmítli.

Trump nevylučuje válku

Americká administrativa prohlašuje, že nedopustí vývoj situace ve stávajícím směru. Republikánský senátor Lindsey Graham v pondělí vystoupil a řekl, že hovořil s prezidentem Trumpem, který mu oznámil, že pokud KLDR bude ve vývoji dalekonosných raket pokračovat, bude válka.

„To mi řekl. A já mu věřím,“ poznamenal Graham v rozhovoru pro televizi NBC. Doplnil ještě, že ho Trump ubezpečil, že případné tisíce obětí budou na korejské straně, nikoli na americké.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Washingtonský památník obětem války v Koreji

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám