Hlavní obsah

Zemětřesení na západě Afghánistánu si vyžádalo stovky životů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Počet obětí silného zemětřesení na západě Afghánistánu vzrostl na 320, uvedla v sobotu agentura AP s odvoláním na OSN. Místní úřady dříve uvedly, že otřesy si vyžádaly nejméně 14 mrtvých a téměř osm desítek zraněných, ale připouštěly, že počet obětí se může ještě zvýšit, protože pod troskami domů mohou být další těla.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Americká geologická služba USGS uvedla, že západní Afghánistán zasáhlo v krátké době nejméně osm otřesů, nejsilnější z nich o síle 6,3 stupně. Otřesy byly cítit i v sousedním Íránu.

Šéf státní tiskové agentury v Afghánistánu ovládané vládnoucím hnutím Tálibán podle agentury DPA napsal skupině novinářů, že zemětřesení si bohužel vyžádalo v Herátu velké škody, ale přesné údaje budou oznámeny později.

Agentura DPA napsala, že úřady se obávají stovek mrtvých v postižených obcích, z nichž některé byly zcela zničeny.

V oblasti se stýkají arabská, indická a euroasijská zemská deska a dochází zde k silným zemětřesením opakovaně. V červnu 2022 zasáhlo zemětřesení hornatou oblast na východě země a zahynulo při něm nejméně 1000 lidí a zhruba 1500 jich bylo zraněno. Stalo se tak nejsmrtelnějším zemětřesením v zemi za posledních 20 let.

Na stopě vědecké záhadě. Zemětřesení se může ohlásit pronikavým světlem

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám