Hlavní obsah

Na stopě vědecké záhadě. Zemětřesení se může ohlásit pronikavým světlem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vědci se snaží rozplést záhadu okolo vzácného fenoménu světelných záblesků, které takřka s jistotou ohlašují zemětřesení. Podivuhodná světla spatřená na videozáznamech pořízených asi tři minuty před zemětřesením, které postihlo před více než týdnem Maroko, mohou být jevem hlášeným již po staletí, vysvětlují odborníci.

Zemětřesení v MarokuVideo: Reuters

 
Článek

První zprávy o tzv. světlech zemětřesení (earthquake lights, EQL), jako jsou ta, která jsou vidět na záběrech zachycených před zemětřesením v Maroku sdílených na sociálních sítích, sahají staletí nazpět, zřejmě až do starověkého Řecka, píše server zpravodajské stanice CNN.

Tyto výbuchy jasného, tančícího světla v různých barvách vědce dlouho mátly a stále neexistuje jednotný názor na to, co je způsobuje. Jsou ale „rozhodně skutečné“, jak zdůraznil John Derr, geofyzik v důchodu, který dříve pracoval v americké geologické službě US Geological Survey.

Před zemětřesením se nad Marokem objevila tajemná světla

„Jestli spatříme EQL, to závisí na tmě a dalších příznivých faktorech v čase úkazu,“ uvedl Derr a poznamenal, že nedávné video z Maroka vypadalo jako světla zemětřesení zachycená na bezpečnostních kamerách během otřesů v roce 2007 v Peru.

Světla byla pozorována i u letošního únorového zemětřesení v tureckém Gaziantepu; v čínské provincii Sečuán pak nahráli v roce 2008 barevné světlo zhruba půlhodinu před prvními otřesy.

Počty mrtvých po zemětřesení v Maroku rostou, pomoci zvenku však vláda přijala jen minimálně

Zahraniční

70 světel zemětřesení od roku 1600

„Zvláštní záblesky před příchodem zemětřesení jsou hlášeny již mnoho set let, nicméně bylo vždy velmi obtížné tyto jevy studovat. Vyskytují se totiž zřídka - od roku 1600 je to cca 70 zaznamenaných případů,“ sdělil Novinkám vědecký pracovník oddělení geodynamiky Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR Václav Kuna.

Historicky také podle něj máme jen velmi málo záblesků zachycených na jakémkoli záznamu, ať už kameře, nebo jiném přístroji. Nyní ale právě jedna z bezpečnostních kamer ve městě Agadir, vzdáleném od epicentra zemětřesení přes 100 kilometrů, zachytila světelné záblesky na obzoru 8. září ve 23:08 - krátce předtím, než se země začala třást. Z minulosti takových záznamů k dispozici moc není.

„Proto jsou záblesky stále ještě nedostatečně vysvětlený a často zpochybňovaný fenomén. Často je např. uváděno, že je jev způsoben (alespoň v novodobé historii) výboji elektrické sítě v důsledku otřesů. To by však nevysvětlovalo světla zaznamenaná před samotným zemětřesením či historická pozorování,“ upozornil.

Co to může být?

A co to tedy konkrétně může být? „Jednou z hypotéz vzniku jevu je elektrický výboj z minerálů na zlomové ploše zemětřesení, které jsou vystaveny vysokému mechanickému napětí. Je to ale zatím pouze hypotéza a na podložené vysvětlení - a vůbec potvrzení celého fenoménu - si budeme muset ještě počkat,“ popsal Kuna.

Úkaz z Maroka je každopádně podle něj rozhodně zajímavý a s přibývajícími záznamy z tohoto, ale i dalších zemětřesení, se úkazu nepochybně dostane více pozornosti.

Zemětřesení v Maroku jsou častá, ne ale takto silná

Svět

Marocké zemětřesení mělo sílu 6,8 stupně. Výzkumníci zjistili, že přibližně 80 procent studovaných výskytů světla bylo pozorováno u zemětřesení s magnitudou vyšší než 5. Většinou byla událost pozorována těsně před seizmickou událostí či během ní a byla vidět až 600 km od epicentra.

Obecně zemětřesení, zejména ta silná, se nejčastěji vyskytují podél oblastí, kde se potkávají tektonické desky, případně v jejich blízkosti. Studie z roku 2014 odhalila, že naprostá většina zemětřesení spojených se světelnými úkazy se odehrála uvnitř tektonických desek.

Podstatné ale je, že v současnosti mezi seizmology neexistuje shoda ohledně mechanismu, který světelný jev způsobuje. Avšak pořizování videí mobilními telefony a značná rozšířenost instalací bezpečnostních kamer studium EQL značně usnadňuje. Uvidíme tedy, co přinesou budoucí vědecké poznatky.

Vědec z Opavy: Pozorování kosmického záření pomůže předpovídat zemětřesení na Zemi

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám