Hlavní obsah

Severokorejský režim představuje světovou hrozbu, varuje šéf americké diplomacie

Testování mezikontinentální balistické rakety, které provádí Severní Korea, je hrozba pro Spojené státy a jejich spojence, prohlásil ve středu americký ministr zahraničí Rex Tillerson. Zdůraznil, že situace si žádá globální reakci, napsala agentura Reuters.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Rex Tillerson

Článek

Tillerson oznámil, že USA zesílí tlak na KLDR, aby se zodpovídala z testování rakety. Zároveň dodal, že jakákoliv země, která nedodržuje sankce OSN vůči KLDR, nechává na svém území pracovat Severokorejce, či nějakým způsobem ekonomicky nebo vojensky pomáhá KLDR, "pomáhá nebezpečnému režimu".

Krátce nato přišlo také vyjádření amerického ministerstva obrany. "Jsme nadále připraveni před hrozbou KLDR bránit sami sebe a naše spojence a použít přitom širokou škálu dovedností," řekla mluvčí Pentagonu Dana Whiteová.

Americká armáda uvedla, že spolu s Jihokorejci v reakci na čin KLDR odpálila v jihokorejských vodách americké taktické balistické střely s krátkým doletem (ATACMS).

Severní Korea v úterý oznámila, že vůbec poprvé úspěšně vyzkoušela mezikontinentální balistickou raketu. Otestovaná raketa může podle některých analytiků být schopna zasáhnout Aljašku. Pchjongjang tvrdí, že nyní je schopen zasáhnout prakticky jakékoliv místo na Zemi. Podle agentury AFP severokorejský diktátor Kim Čong-un testování mezikontinentální balistické rakety označil za "dárek americkým bastardům".

Americký prezident Donald Trump na testování rakety již dříve reagoval na Twitteru se slovy: "Severní Korea právě vypustila další raketu. Nemá tento člověk (severokorejský vůdce Kim Čong-un) ve svém životě nic lepšího na práci? Lze jen těžko uvěřit, že Jižní Korea a Japonsko to ještě vydrží. Možná že Čína vyvine tvrdý nátlak na Severní Koreu a jednou provždy skoncuje s těmito nesmysly!"

Reklama

Výběr článků

Načítám