Hlavní obsah

Šestidenní dítě v Africe přežilo ebolu

Beni

Čerstvě narozená holčička přežila v Demokratické republice Kongo nákazu ebolou, které podlehla její matka. Uzdravila se a otec s tetou si ji mohli ve středu vzít domů, uvedla v pátek stanice BBC.

Foto: Goran Tomasevic, Reuters

Desinfekce zdravotníků v centru pro léčení eboly v Beni

Článek

Benedicte se narodila 31. října matce, která se nakazila ebolou a porod nepřežila. Šest dnů po narození se u novorozence projevily příznaky této nebezpečné krvácivé horečky.

Lékaři dívku ve středisku pro nakažené ebolou ve městě Beni léčili pět týdnů, poskytovali jí nepřetržitou péči, a nakonec se jim ji podařilo vyléčit. Ve středu si ji mohli odvézt příbuzní.

„Její otec Thomas byl citově velmi rozrušený, je to jeho první dítě,“ řekla mluvčí konžského ministerstva zdravotnictví.

Podobné případy jsou velmi vzácné, protože děti mají menší šanci na přežití, než je šedesátiprocentní průměrná šance u poslední epidemie eboly, která zasáhla Kongo a nejtvrději postihla právě Beni.

Během poslední epidemie se zatím nakazilo 27 dětí mladších jednoho roku a 21 již zemřelo. Benedicte byla nejmladší pacientkou, o kterou se lékaři a zdravotníci v Beni starali a uspěli. Dívce se přezdívá zázrak z Beni.

Při poslední epidemii se nakazilo 515 lidí a 303 z nich zemřelo. Od října je každý týden diagnostikována nákaza u více než 30 lidí, především žen a dětí. Světová zdravotnická organizace varovala, že situace vzbuzuje obavy a přetrvává velmi vysoké riziko, že se epidemie dále rozšíří, protože v oblasti se obtížně poskytuje léčba, neboť tam probíhají boje vzbouřeneckých skupin s vládními silami. Občas kvůli nim nemohou zdravotníci vyjíždět mimo Beni.

Proti ebole už bylo v oblasti očkováno experimentální vakcínou 45 000 lidí a poprvé byly také použity různé léky, které se teprve testují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám