Hlavní obsah

Senzace: Taposiris Magna asi vydal Kleopatřin hrob

Právo, mcm

Hrobka královny Kleopatry byla možná nalezena více než dva tisíce let poté, co spáchala sebevraždu po své porážce Římany. Tvrdí to britský bulvární deník The Sun, který se odvolává na prohlášení britské stanice Science Channel. Ta ho vydala kvůli filmu Kleopatra: Sex, lži a tajemství, jenž má být odvysílán příští neděli.

Foto: Profimedia.cz

Taposiris Magna

Článek

„V Egyptě, na okraji delty Nilu, se odehrávají rozsáhlé vykopávky, protože archeologové hledají hrob nejslavnější panovnice Egypta,“ sděluje Science Channel. A dodává: „Nová teorie o lokaci, kde byla Kleopatra pohřbena, naznačuje, že její hrob lze nalézt na místě zvaném Taposiris Magna.“ S teorií přišla podle stanice archeoložka Kathleen Martinezová.

Jak voněla Kleopatra? Vědci vyrobili parfém podle starověkého receptu

Koktejl

Chrámový komplex Taposiris Magna u moře na okraji Alexandrie bývá dlouho považován za místo, kde mohla Kleopatra spočinout. Po její hrobce však archeologové zatím marně pátrají.

Konec královny

„Areál Taposiris Magna, vybudovaný před více než dvěma tisíci lety, je nahuštěn skrytými pasážemi a hrobkami. Pokud odborníci překvapivě odhalí nenarušenou hrobku zdobenou lístky zlata, mohla by to být odpověď na dva tisíce let staré tajemství místa posledního odpočinku Kleopatry,“ konstatuje Science Channel.

Kleopatra proslula boji s vlastním bratrem a manželem, ale zejména aférami s římským diktátorem Gaiem Juliem Caesarem a s vojevůdcem Markem Antoniem. Proslulost jí zajistil i hollywoodský film z roku 1963, kde roli Kleopatry hrála Elizabeth Taylorová. Žena, která vládla Egyptu téměř dvě desítky let, zemřela v roce 30 před naším letopočtem poté, co partner Marcus Aurelius prohrál boj o moc v Římské říši.

Žádná fata morgana. Egyptská oáza Fajjúm je dobře ukrytý klenot

Cestování

Po jeho porážce ji zajali a uvěznili v Alexandrii. Podle legendy si nechala propašovat jedovaté hady a s jejich pomocí spáchala sebevraždu.

Byla nejen poslední panovnicí starověkého Egypta, ale i jeho nejslavnější ženskou vládkyní. Několik dní po její smrti byl na příkaz Oktaviána, římského vládce a Caesarova synovce, zabit její a Caesarův syn Ptolemaios XV., známější pod přezdívkou Caesarion.

Dva další potomky Kleopatry vychovala Oktaviánova sestra, žádný z nich však už v Egyptě nevládl. Země byla totiž roku 30 př. n. l. na více než šest staletí připojena k Římské a posléze Východořímské říši.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám