Hlavní obsah

Sankce fungují. Ruští dovozci dostali v Číně stopku i od své nejoblíbenější banky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Některé čínské banky včetně Chouzhou Commercial Bank, která je tamní hlavní finanční institucí pro ruské dovozce, pozastavily operace s ruskými a běloruskými klienty. S odvoláním na postižené podnikatele o tom informoval ruský list Vědomosti s tím, že krok je vyvolán sankcemi ze strany USA a dalších západních zemí, k jejichž dodržování jsou čínské instituce tlačeny.

Foto: Profimedia.cz

Čínský jüan. Ilustrační foto

Článek

Oznámení o ukončení transakcí s jakýmikoli ruskými nebo běloruskými klienty rozeslala Chouzhou Commercial Bank minulý týden. „Už jsme kvůli tomu neuspěli s několika obchody,“ postěžoval si listu Vědomosti majitel jedné z postižených firem. Pozastavení plateb těsně před čínským Novým rokem navíc znamená, že logistický kolaps je téměř nevyhnutelný, píše deník s tím, že zboží zřejmě nebude možné vyvážet minimálně do března.

Další podnikatel z Iževska, který v Číně nakupuje komponenty pro obráběcí stroje, listu Vědomosti řekl, že Chouzhou Commercial Bank jej nejprve v prosinci informovala o pozastavení plateb za konkrétní typy zboží, jehož dovoz do Ruska je zakázán západními sankcemi. O několik týdnů později mu ale banka oznámila úplné zastavení operací s ruskými klienty bez ohledu na produkt nebo měnu platby.

Čínské banky osekávají spolupráci s Rusy, píše Bloomberg. Je to citlivé, reaguje Kreml

Svět

Chouzhou Commercial Bank je přitom nejoblíbenější finanční institucí pro ruské dovozce i díky své geografické poloze – její sídlo se nachází ve městě I-wu, jednom z hlavních logistických center pro čínský export do Ruska, dodal ruský deník.

Banka přitom zastavila transakce s ruskými a běloruskými klienty nejen v rámci mezinárodně dominantního platebního systému SWIFT, ale také v ruském SPFS a čínském CIPS. V těch sice nemohou Američané transakce sledovat přímo, pohyb je však viditelný ve zprávách bank, které si mohou západní protistrany vyžádat, podotkl deník.

Problémy i v Turecku

Ruský list přitom podotýká, že pravidla pro klienty z Ruska zpřísnily i další čínské banky. Zejména požadují potvrzení, že kupující nemá žádné kontakty s jednotlivci a společnostmi zařazenými na západní sankční seznamy a že výrobky nebudou použity pro potřeby vojenského průmyslu ani dodány na Ruskem anektovaný ukrajinský poloostrov Krym.

Už v lednu agentura Bloomberg informovala, že čínské státní banky omezují práci s klienty z Ruska kvůli prosincovému dekretu amerického prezidenta Joea Bidena umožňujícímu postihovat zahraniční finanční instituce, které dle mínění USA porušují protiruské sankce. Kreml to tehdy odmítl komentovat s tím, že jde o citlivou záležitost.

Ruská agentura RIA Novosti rovněž minulý týden napsala, že také některé turecké banky začaly uzavírat účty ruským společnostem kvůli obavám ze sekundárních západních sankcí. Kreml si tehdy postěžoval, že Spojené státy vyvíjejí na Turecko a turecké společnosti „bezprecedentní, neskrývaný a agresivní tlak“.

Čína podpořila Rusko v ukrajinské otázce, hlásí Moskva

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám