Hlavní obsah

Rusové a Američané si vyměnili vězně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko ve středu vyměnilo uvězněného Američana Trevora Reeda za ruského pilota Konstantina Jarošenka, oznámila ruská diplomacie podle tiskových agentur. Bývalý příslušník americké námořní pěchoty a student Reed byl v Rusku odsouzen na 9 let do vězení za napadení policistů v opilosti, Jarošenko si v USA odpykával 20 let trest za spiknutí s cílem pašovat kokain.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Trevor Reed před moskevským soudem v červenci 2020Video: Reuters

 
Článek

Výměně podle mluvčí ruské diplomacie předcházelo dlouhé vyjednávání. Podle Jarošenkova obhájce se nakonec uskutečnila ve třetí zemi a pilot se nyní vrací do vlasti, napsala agentura Interfax.

Jarošenko byl zadržen v roce 2010 v Libérii kvůli obvinění, že chystal propašovat velkou zásilku drogy do USA.

Foto: Profimedia.cz

Snímek příslušníka amerického námořnictva Trevora Reeda vězněného v Rusku.

Tam byl poté také vydán a v září 2011 odsouzen na 20 let. Pilot si stěžoval na mučení po zatčení, zdravotní potíže a nedostatečnou lékařskou péči ve vězení, uvedl Interfax.

Prezidenti dali zelenou výměně vězňů

Svět

Reeda zadrželi v srpnu 2019 v Moskvě. Podle verze vyšetřovatelů jej policisté přistihli silně opilého při výtržnosti. Při zadržování kladl odpor a později jednoho z policistů udeřil a druhému roztrhl uniformu.

V červenci 2020 jej moskevský soud poslal na devět let do vězení. Reedova obhajoba neuspěla s odvoláním proti tak tvrdému trestu.

Univerzitní student z Texasu a bývalý člen námořní pěchoty Reed vinu odmítal a tvrdil, že byl odsouzen z „jasně politických” důvodů. Washington označil soudní proces za „absurdní divadlo”.

Reedovi obhájci předpokládali, že Američan byl odsouzen právě kvůli možné výměně za Rusy uvězněné v USA.

Tento měsíc byl Reed kvůli hladovce přemístěn do vězeňské nemocnice, kde po vyšetření lékaři hladovku ukončil. Reed se obával, že se ve vězení nakazil tuberkulózou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám