Hlavní obsah

Rusové vypustili do vesmíru vojenský satelit

Aktualizováno

Z kosmodromu Pleseck na severozápadě Ruska odstartovala ve středu ráno raketa Sojuz, která vynesla do vesmíru vojenskou družici. Podle agentury Interfax o tom informovalo ruské ministerstvo obrany, aniž by upřesnilo účel satelitu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Raketa Sojuz-2.1b zamířila do vesmíru v 9:48 moskevského času (7:48 SEČ) z kosmodromu, který se nachází zhruba 800 kilometrů severně od Moskvy. Vynesla družici, která poslouží zájmům ruského ministerstva obrany, sdělil resort.

Žádné podrobnosti o účelu satelitu Rusové nezveřejnili.

Ruský novinář Anatolij Zak předtím na serveru RussianSpaceWeb uvedl, že „vojenský personál na kosmodromu Pleseck v severním Rusku se připravuje k odpálení rakety Sojuz-2-1b v časných ranních hodinách 2. listopadu 2022, která nese utajovaný náklad, jenž je pravděpodobně šestou družicí Kupol pro konstelaci určenou k poskytování včasného varování ruskému vedení o odpálení raket po celém světě.“

Rusové mají napilno

Britský web Space.com informoval 21. října o tom, že Rusko vyneslo na oběžnou dráhu dvě vojenské družice.

„Podle neoficiálních příspěvků na webovém fóru Novosti Kosmonavtiki měla raketa vynést dvojici vojenských družic nové generace s označením 14F164 a 14F172,“ napsal Zak na serveru RussianSpaceWeb.com.

„Tyto indexy nebyly spojeny s veřejně známými projekty,“ dodal Zak, „takže zamýšlené poslání družic bylo v předvečer startu nejasné.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám