Hlavní obsah

Ruský ministr zahraničí jednal v Severní Koreji, Pompeo přijal severokorejského emisara

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang
Aktualizováno

Do severokorejského hlavního města Pchjongjangu přiletěl ve čtvrtek ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, který jednal svým partnerem Ri Jong-hoem jednat o situaci na Korejském poloostrově a jaderném programu KLDR. V New Yorku začalo ve středu večer jednání ministra zahraničí USA Mika Pompea se severokorejským emisarem Kim Jong-čcholem o přípravě setkání prezidenta Donalda Trumpa s vůdcem KLDR Kim Čong-unem.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Článek

Lavrov po jednání řekl, že ke nutné zrušit sankce proti KLDR. „Řešení nemůže být úplné, dokud nebudou sankce zrušeny. Jak toho dosáhnout, je problém vyjednavačů, ale během jedné schůzky denuklearizaci zajistit nelze. Musejí existovat etapy a v každé z nich musí být patrný vstřícný pohyb," komentoval ruský ministr perspektivu setkání amerického prezidenta Donalda Trumpa se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem.

Lavrov poznamenal, že "severokorejská strana zná historii posledních let a jistě bude určovat své stanovisko s přihlédnutím ke všem faktorům". Reagoval tak na dotaz novinářů, zda vyjednávací pozici Pchjongjangu ovlivní rozhodnutí USA vypovědět jadernou smlouvu s Íránem. Podle některých analytiků může KLDR nabýt dojmu, že Washington přijaté dohody neplní.

O konkrétní úvahy severokorejského vedení se prý Lavrov při rozhovorech s Ri Jong-hoem nezajímal: "Považoval bych to za nekorektní."

Návštěvu Severní Koreje avizovala Moskva již minulý týden, ale bez upřesnění data.  Až v úterý  Kreml oznámil, že Lavrov přijede do KLDR ve čtvrtek. Zveřejnil i témata jednání.

Jednání v USA

Ve středu do New Yorku přiletěl podtajemník severokorejské strany práce Kim Jong-čchol. Bývalý šéf severokorejské tajné služby, který řídí vztahy Pchjongjangu s Jižní Koreou, se sešel s americkým ministrem zahraničí Mikem Pompeem, oznámily agentura AFP a televize CNN. Jednali o summitu prezidenta Donalda Trumpa se severokorejským vůdcem  Kim Čong-unem.

Jednání se podle AFP konalo v budově nedaleko newyorského sídla OSN. Spekuluje se, že severokorejský emisar přivezl dopis od severokorejského vůdce a že by ho mohl přijmout i Donald Trump.  [celá zpráva]

Pompeo se v Pchjongjangu s Kim Jong-čcholem už dvakrát sešel.

I když americký prezident minulý týden hrozil zrušením schůzky v Singapuru, Trumpova mluvčí Sarah Sandersová ve středu na tiskové konferenci ve Washingtonu řekla, že Bílý dům stále počítá s tím, že summit se uskuteční 12. června, jak bylo plánováno.

Foto: ČTK/AP

Kim Jong-čchol na pekingském letišti

Podle Bílého domu přípravy k summitu probíhají zdárně. O schůzce jednali zástupci USA a KLDR i v Pchanmundžomu v demilitarizovaném pásmu mezi Jižní Koreou a KLDR a rovněž v Singapuru.[celá zpráva]

Foto: Handout, Reuters

Kim Čang-son opouští hotel v Singapuru

Cílem diplomatického úsilí je řešení problémů kolem severokorejského jaderného a raketového programu. Washington prohlašuje, že hlavním výsledkem červnového summitu má být dohoda o denuklearizaci Korejského poloostrova. 

Reklama

Výběr článků

Načítám