Hlavní obsah

Ruský ministr pro mimořádné situace zahynul při cvičení

• Aktualizováno

Ruský ministr pro mimořádné situace Jevgenij Ziničev zahynul při cvičení věnovaném právě takovým situacím. Snažil se zachránit kameramana, který uklouzl a spadl do vody, uvedla ve středu televize RT. Ziničevovi bylo 55 let. Dříve pracoval jako Putinův bodyguard.

Foto: Profimedia.cz

Jevgenij Ziničev (vlevo) na snímku z roku 2020

Článek

„S lítostí vám oznamujeme, že Ziničev tragicky zahynul při plnění služebních povinností, když zachraňoval lidský život během meziresortního cvičení na ochranu arktické zóny před mimořádnými událostmi v Norilsku,” uvedlo ministerstvo ve zprávě, kterou reprodukovaly tiskové agentury.

Margarita Simoňanová, šéfredaktorka státem financované televize RT, uvedla, že pětapadesátiletý Ziničev zemřel, když se snažil zachránit kameramana, který uklouzl a spadl z útesu do vody.

„Bylo tam několik svědků, ale nikdo nestihl zareagovat, protože Ziničev za tím mužem skočil do vody a dopadl na vyčnívající kámen,” napsala Simoňanová na Twitteru.

Ruská stanice RBC s odkazem na nejmenovaný zdroj na Telegramu napsala, že se celý incident stal v průběhu natáčení výcvikového videa. Údajně zemřel také zaměstnanec filmového štábu, píše RBC.

Ziničev byl ministrem od roku 2018. V letech 1987 až 1991 působil v KGB. V letech 2006 až 2015 působil v ochrance ruského prezidenta. Od roku 2014 působil i v protiteroristickém oddělení FSB.

Reklama

Výběr článků

Načítám