Hlavní obsah

Rusko zahájilo obří manévry s 300 tisíci vojáky, procvičí obranu i útok

Rusko zahájilo v úterý největší vojenské manévry za posledních téměř 40 let, napsala agentury DPA. Cvičení s názvem Východ 2018 se účastní 300 tisíc vojáků, 36 tisíc tanků a obrněných vozidel, víc než tisíc letadel, vrtulníků a dronů a 80 bojových a pomocných plavidel. Manévry, které se konají na Sibiři a ve východoasijské části Ruska, mají trvat týden. Ke cvičení byly přizvány i vojenské jednotky Číny a Mongolska.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rusko zahájilo mohutné manévry Video: Reuters

 
Článek

Cvičení je rozdělené na dvě etapy. Během první se rozmístí na Dálném východě jednotlivé skupiny vojsk a procvičí se jejich součinnost. Ve druhé etapě mají jednotliví velitelé a jejich štáby prověřit řízení bojových operací, a to jak obranných, tak útočných.

Během manévrů se mají představit nejmodernější ruské zbraně včetně mezikontinentálních raket Iskander schopných nést jadernou nálož, tanků T-80 a T-90 nebo letounů Su-34 a Su-35. Na moři chtějí Rusové ukázat křižníky s raketami s plochou dráhou Kalibr, které se zapojily do operací ruské armády v Sýrii.

Manévrů se účastní také zhruba 3000 čínských vojáků se 30 letadly a vojenské jednotky Mongolska.

Cvičení má prověřit bojeschopnost útvarů operujících ve východním a centrálním vojenském okruhu Ruska. Ministerstvo obrany chce procvičit koordinaci s loděmi Severní flotily, s výsadkovými jednotkami a dálkovým a dopravním armádním letectvem. Manévry řídí ministr obrany Sergej Šojgu, očekává se, že některým fázím cvičení bude přihlížet vrchní velitel ruských ozbrojených sil, prezident Vladimir Putin.

Moskva nicméně zdůrazňuje, že cvičení není namířeno proti žádnému konkrétnímu státu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám