Hlavní obsah

Rusko usiluje o návrat do Rady pro lidská práva OSN. Za podporu nabízí zbraně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko vede kampaň za návrat do Rady OSN pro lidská práva, odkud bylo loni v dubnu vyloučeno kvůli invazi na Ukrajinu. Moskva před chystanými volbami rozesílá jednotlivým státům žádosti o podporu a za jejich hlas nabízí zbraně a obilí, informovala s odvoláním na diplomaty britská stanice BBC. Rusko podle ní v žádosti také slibuje najít „adekvátní řešení pro otázky lidských práv“.

Foto: Profimedia.cz

Rada OSN pro lidská práva

Článek

Moskva ve své žádosti argumentuje i tím, že Rada by se neměla stát „nástrojem, který slouží politické vůli jedné skupiny zemí“, což je velmi pravděpodobně odkaz na Západ.

Hlasování, které proběhne v New Yorku 10. října, bude zahrnovat všech 193 členských států OSN. Rusko přitom menším zemím za jejich hlasy nabízí dodávky zbraní i obilí, informovala BBC s odvoláním na diplomatické zdroje. „Je tak docela dobře možné, že Rusko se do Rady zase vrátí,“ podotýká stanice.

O dvě křesla vyhrazená pro země střední a východní Evropy se Rusko utká s Albánií a Bulharskem.

Ruského opozičního politika Kara-Murzu převezli do trestanecké kolonie na Sibiř. Má tam strávit 25 let

Zahraniční

České předsednictví i kontroverzní členové

Rada OSN pro lidská práva sídlící v Ženevě má celkem 47 členů, každý je volen na tříleté období. Nynějším předsedou orgánu je český velvyslanec Václav Bálek. Česko bylo do Rady zvoleno v loni květnu, když obsadilo uvolněné křeslo právě po vyloučeném Rusku.

Rada dohlíží na dodržování lidských práv ve světě a podává o situaci v jednotlivých zemích zprávy, nemá však vynucovací pravomoci. Členskými zeměmi tohoto orgánu byly či jsou i země jako Saúdská Arábie, Čína, Eritrea nebo Kuba, které byly pro porušování lidských práv samy kritizovány. V roce 2003 byla například předsednickou zemí zvolena Libye - v době, kdy zemi tvrdou rukou vládl diktátor Muammar Kaddáfí.

V Radě OSN pro lidská práva Rusko podpořila pouze Eritrea

Evropa

Bálek bude předsedou Rady OSN pro lidská práva

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám