Hlavní obsah

Rusko poslalo do Nigeru vojenské instruktory a systém protivzdušné obrany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do Nigeru ve středu dorazili vojenští instruktoři a personál ruského ministerstva obrany. S odkazem na nigerskou státní televizi RTN o tom informuje agentura Reuters, která to dala do souvislosti s dohodou o posílení vzájemné spolupráce mezi tamní vojenskou juntou a ruským vládcem Vladimirem Putinem.

Foto: Profimedia.cz

Nigerští vojáci

Článek

Nigerská televize odvysílala záběry vykládání vojenského nákladního letounu, zatímco poblíž postávali lidé v uniformách.

„Jsme zde, abychom cvičili nigerijskou armádu… a rozvíjeli vojenskou spolupráci mezi Ruskem a Nigerem,“ řekl muž v maskáčové uniformě, který byl podle RTN jedním z instruktorů.

RTN rovněž uvedla, že Rusko souhlasilo s instalací protiletadlového systému v Nigeru. „Náš vzdušný prostor bude nyní lépe chráněn,“ uvedla televizní stanice, na niž odkazuje agentura Reuters.

Vztahy této západoafrické země s Moskvou jsou středem pozornosti od loňského léta, kdy se v Nigeru chopila moci vojenská junta a zpřetrhala mnohaleté vojenské i diplomatické vazby s Francií, bývalou koloniální mocností v oblasti. To vedlo k oprávněným obavám, že nová vojenská vláda naopak prohloubí bezpečnostní kontakty s Ruskem, podobně jako sousední Mali a Burkina Faso.

Foto: Profimedia.cz

Obyvatelé Nigeru držící ruskou vlajku

Kreml se snaží upevňovat a rozšiřovat své pozice ve střední Africe

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám