Hlavní obsah

Ruská policie dělá razie na koncertech a v klubech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na veřejnost se dostalo video ze zásahu ruské policie na petrohradském koncertě. Předminulou neděli tam policisté v půlce vystoupení zatkli hudebníka a bloggera Proroka Sunboye, pravým jménem Gennadije Černecova. Hlášeny jsou podobné razie i v jiných ruských městech. V Krasnojarsku například hromadně zatýkali návštěvníky klubu.

Ruská policie zatýká v klubech při koncertech zpěváky i návštěvníkyVideo: Reuters

 
Článek

„S politikou nemám nic společného. Zpíval jsem milostné písničky,“ hájil se na videu Černecov, zatímco jej odváděli těžkooděnci. Dle vyjádření jeho advokáta byl následně shledán vinným z „organizování akce, která narušila dopravu ve městě“ a dostal pokutu.

Jde o nejnovější případ podobných policejních zásahů, ke kterým v poslední době dochází napříč ruskými městy.

Klub Elton v Krasnojarsku musel zavřít po zásahu policie, která tam zatkla desítky návštěvníků. Policii na aktivitu v klubu upozornila šéfka „Ligy za bezpečný internet“ Jekatěrina Mizulinová, podle zvěstí nová partnerka prezidenta země Vladimira Putina.

Do radnice v ruském Bělgorodě narazil ukrajinský dron

Válka na Ukrajině

Jako důvod uvedla video obdržené 23. února od „konzervativní omladiny“, podle které na místě probíhala provokativní party s crossdressingem. V ten den se přitom v Rusku slavil Den obránce vlasti, svátek věnovaný vojenským složkám a připomínající založení Rudé armády.

O den později zase policie v Nižném Novgorodu předčasně ukončila koncert punkové kapely Distemper. Návštěvníkům a zaměstnancům bylo nařízeno po kontrole dokladů opustit prostor. Pro tento zásah nedala žádné zdůvodnění, šlo prý o „prevenční“ tah.

V poslední době podle všeho též došlo ke spojení Rusů zabývajících se ochranou společnosti před údajnými negativními západními vlivy a úřadů za účelem obnovení „slušnosti“ v populární kultuře.

„Teď na to musíte myslet, protože takoví lidé, kteří vás za údajné pohoršování udají, skutečně existují,“ vyjádřil se k rozmachu razií na koncertech Roman Julian, člen rockové kapely Flaimheart, která se prý této eventuality též obává.

Rusko oznámilo sankce proti pobaltským politickým špičkám

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám