Hlavní obsah

Rozzuření Arméni vyšli do ulic, nesouhlasí s mírovou dohodou o Náhorním Karabachu

Jerevan

Jerevanem, hlavním městem Arménie, zmítají zuřivé protesty. Vypukly poté, co arménský premiér Nikol Pašinjan podepsal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a ázerbájdžánským prezidentem Ilhamem Alijevem dohodu o ukončení války o Náhorní Karabach. Několik stovek lidí proniklo v noci do úřadu vlády, který zpustošili. Policie zpočátku vůbec nezasahovala, upozornila agentura DPA.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Protesty v Arménii po oznámení podpisu dohody o ukončení konfliktu o Náhorní KarabachVideo: Reuters

 
Článek

Demonstranti premiéra Pašinjana označili za zrádce a pronikli do sídla vlády. Rozbili okna, dveře a nábytek, píše agentura DPA. Protestující se dokonce dostali i do kanceláře předsedy vlády. Objevily se také zprávy, že se protestující pokoušeli dostat i do soukromé rezidence Pašinjana.

Další rozzuření lidé pronikli do budovy Národního shromáždění Arménie, tedy arménského parlamentu. Na videu, které se objevilo na sociálních sítích a převzaly ho světové agentury, jsou zachyceni křičící demonstranti, kteří hází lahve s vodou, další se vrhli do bitek.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bitky v arménském parlamentuVideo: AP

Informace o ukončení konfliktu oznámil arménský premiér Nikol Pašinjan na Facebooku. Dohodu označil za bolestivou. „Text dohody je bolestivý pro mě osobně i pro náš národ,“ napsal na Facebooku. „Přijal jsem toto rozhodnutí na základě hluboké analýzy bojové situace,“ zdůvodnil.

Arménský premiér podepsal dohodu o konci války o Karabach

Zahraniční

Zároveň vyjádřil přesvědčení, že za současného stavu byl podpis dohody nejlepším řešením. „Toto není vítězství. Ale není prohry, pokud sám sebe nepovažuješ za poraženého. A my se nikdy za poraženého považovat nebudeme,“ uvedl Pašinjan.

První krok ke smíru

Ázerbájdžánský prezident Alijev považuje dokument za základ k urovnání dlouholetého konfliktu. Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že na základě ujednání Moskva do Náhorního Karabachu vyšle vojenské pozorovatele, kteří budou dohlížet na klid zbraní. Střežit by měli mimo jiné takzvaný Lačinský koridor, který spojuje Náhorní Karabach s Arménií.

Ruské ministerstvo obrany už oznámilo, že z Ruska odletěli první členové mírové mise. Celkem by mělo být v Náhorním Karabachu 1960 ruských vojáků. Podle Alijeva bude členem mírové mise i Turecko, které je tradičním spojencem Baku. Společná rusko-turecká mise bude trvat pět let a bude možné ji prodloužit o dalších pět, uvedl Alijev. O počtu tureckých vojáků prezident neinformoval.

Tvrdé boje o Šušu v Náhorním Karabachu. Baku hlásí, že ji dobylo

Evropa

V dohodě by měla být mimo jiné klauzule o výměně válčených zajatců a těl padlých vojáků. Pod dohledem Organizace spojených národů by se měli do svých domovů vrátit také uprchlíci. Agentura AP uvedla, že by měl na základě dohody Ázerbájdžán získat přístup do exklávy Nachičevan přes arménské území.

Arménie dohodu s Ruskem a Ázerbájdžánem podepsala poté, co v pondělí karabašské úřady připustily, že nemají pod kontrolou druhé největší město Šuša, a uvedly, že ázerbájdžánské jednotky postupují na regionální metropoli Stěpanakert.

Reklama

Výběr článků

Načítám