Hlavní obsah

Rozřezané tělo saúdského novináře našli na zahradě konzulátu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V zahradě konzulátu Saúdské Arábie v Istanbulu se našly části těla zavražděného novináře Džamála Chášukdžího, uvedla to v úterý britská televize Sky News s odvoláním na svůj zdroj, který ovšem nejmenovala. Bulvární deník Mirror tvrdí, že informace o nálezu poskytl turecký právník Doğu Perincek, předseda Vlastenecké strany.

Foto: Hasan Jamali, ČTK/AP

Zmizelý saúdský novinář Džamál Chášukdží na archivním snímku.

Článek

Tělo Chášukdžího mělo být rozřezáno a tvář měl mít znetvořenou, uvedla televize Sky News. Úřady tyto informace ale nepotvrdily.

Televize CNN Türk uvedla, že ve voze patřícímu saúdskoarabskému konzulátu v Istanbulu našli turečtí vyšetřovatelé dvě zavazadla. Byly v nich Chášukdžího věci.

Auto bylo nalezeno opuštěné v podzemních garážích asi 15 kilometrů od budovy zastupitelství, kde byl novinář zabit. Svědek, jehož citovala agentura Reuters, uvedl, že turecké vyšetřovatele doprovázel tým ze Saúdské Arábie.

Ve voze podle CNN Türk objevili mimo jiné počítač a neupřesněné dokumenty.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan tvrdí, že vražda novináře byla brutální a předem naplánovaná. Turecko podle jeho slov bude případ vyšetřovat všemi prostředky. Erdogan tvrdí, že nezpochybňuje upřímnost saúdského krále Salmána, ale nepřijímá vysvětlení království, že novinář přišel o život během potyčky.

„Nesmí se zapomínat na to, že saúdský konzulát má diplomatickou imunitu, ale že je také uvnitř našich hranic. Určitě budeme vyšetřovat. Všichni, kdo sehráli nějakou roli, musejí být potrestáni,” řekl turecký prezident.

Vyzval k vytvoření společného vyšetřovacího týmu, která by řešil vraždu, a proces by se podle jeho slov měl konat v Istanbulu. „Tak by mohli naši představitelé vstoupit na konzulát a do konzulovy rezidence. Stěžoval jsem si na konzulův postoj a Rijád ho odvolal,” řekl Erdogan.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Turecká policie našla v podzemní garáži v Istanbulu odstavené auto saúdské ambasádyVideo: Reuters

Novinář zmizel 2. října, kdy přišel na konzulát, aby si vyřídil dokumenty k novému sňatku. Od té doby ho nikdo neviděl. Jeho smrt Rijád přiznal, ale tvrdí, že Chášukdží přišel o život během potyčky. Konkrétní důkazy ale zatím nebyly předloženy.

Chášukdžího měl zavraždit saúdský generál Máhir Abdalazíz Mutrib a následně poslat do Rijádu jeho odřezané prsty jako důkaz splnění úkolu. Před vraždou měl být žurnalista surově mučen. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pracovníci saúdské ambasády údajně na dvoře pálili dokumentyVideo: AP

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám