Hlavní obsah

Rada OSN pro lidská práva odsoudila Izrael

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rada OSN pro lidská práva (UNHRC) dnes schválila rezoluci odsuzující Izrael za činy v Pásmu Gazy, které lze podle ní přirovnat k etnickým čistkám nebo za použití hladu jako způsobu boje. UNHRC rezolucí vyzývá k zastavení dodávek zbraní Izraeli a k okamžitému příměří. Dokument podpořilo 28 zemí, 13 se hlasování zdrželo. Proti jich hlasovalo šest včetně Německa a USA. Izrael rezoluci označil za „překroucený“ text.

Foto: Profimedia.cz

Zasedání UNHRC

Článek

Země, které pro rezoluci hlasovaly, si podle Reuters také dělají starosti kvůli zprávám o závažném porušování lidských práv a mezinárodního práva na okupovaných palestinských územích. Je podle nich možné, že se tam páchají válečné zločiny a zločiny proti lidskosti. Vyzývají k okamžitému ukončení izraelské blokády Pásma Gazy a k otevření hraničních přechodů pro dodávky humanitární pomoci.

Rezoluce Izrael odsuzuje za „záměrné komplikování přísunu pomoci a zbavení civilistů přístupu k základním potřebám nutným pro přežití včetně jídla, vody nebo elektrické energie“. Dále se v ní píše, že je „nutné nastolit odpovědnost za všechno porušování mezinárodního humanitárního práva a lidských práv a ukončit tak beztrestnost“. Několik členů rady schválení rezoluce přivítalo hlasitým potleskem.

Ani zmínka o 7. říjnu

Izraelská velvyslankyně při OSN v Ženevě Meirav Eilonová Šaharová v reakci na rezoluci řekla, že UNHRC „už před dlouhou dobou opustila Izraelce a hájí Hamás“, který ovládá Pásmo Gazy. Diplomatka tvrdí, že na základě dnes přijaté rezoluce by Izrael neměl „právo chránit své lidi, zatímco Hamás může vraždit a mučit nevinné Izraelce“. „Hlas pro rezoluci znamená hlas pro Hamás,“ uvedla.

Izraelské ambasády po světě mají nejvyšší pohotovost kvůli íránským hrozbám

Blízký a Střední východ

Rezoluce vybízí mimo jiné k ukončení dodávek zbraní Izraeli, což je čím dál tím hlasitější požadavek podporovatelů Palestiny. Nejsilnější je asi ve Velké Británie, kde se k tomuto požadavku podpisy otevřených dopisů vládě přidalo více než 130 zákonodárců a 600 právních expertů včetně bývalých soudců nejvyššího soudu. Ti se obávají, že by dodávkami zbraní mohla Británie porušovat mezinárodní zákon.

Spojené státy, klíčový spojenec Izraele, předem slíbily, že budou hlasovat proti rezoluci, protože její text výslovně neodsuzuje Hamás za útok proti Izraeli z loňského 7. října ani „nijak nezmiňuje teroristický charakter“ této operace. Teroristický Hamás na izraelském území pozabíjel na 1200 lidí, hlavně civilistů, a stovky dalších zavlekl do Pásma Gazy jako rukojmí.

Washington zároveň opakovaně Izraeli vytýká, že při své invazi v Pásmu Gazy nedělá dost pro ochranu civilistů. Při izraelských vojenských operacích na tomto palestinském území zemřelo údajně podle tamního ministerstva zdravotnictví kontrolovaného Hamásem přes 33 tisíc lidí.

S rostoucím počtem obětí dávají od Izraele ruce pryč i komerční subjekty. Tím posledním je firma McDonald’s, která od současného izraelského držitele licence odkoupí všechny své pobočky v zemi. Vadí jí, že dávaly izraelským vojákům jídlo zdarma. Spíš než o nějaké morálního hlediska jde ale hlavně o to, že kvůli tomu firma čelila bojkotům v Kuvajtu, Malajsii a Pákistánu a přicházela tak o zisky.

Izrael chce otevřením dalšího hraničního přechodu předejít humanitární krizi v Gaze

Svět

Výběr článků

Načítám