Hlavní obsah

První záběry zachráněných thajských chlapců z nemocnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bangkok

První záběry zachráněných mladých fotbalistů byly zveřejněny ve středu v Thajsku. Na neostrých zrnitých záběrech je vidět několik chlapců, jak sedí s rouškami na obličeji v nemocničních postelích. Jeden ukazuje na kameru V jako symbol vítězství.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zachránění thajští chlapci v nemocniciVideo: Reuters

 
Článek

Všichni jsou pohublí, protože každý ztratil asi dvě kila na hmotnosti. Zpočátku jedli jídlo, které si do jeskyně přinesli, aby v ní oslavili narozeniny 17. narozeniny jednoho z nich. To jim pak ale došlo. Pili vodu skapávající ze stěn jeskyně. V nemocnici budou týden, pak začne týdenní rekonvalescence a ještě týden budou muset zůstat doma.

První čtveřice zachráněná v neděli jí normální jídlo, ve středu na ně byla převedena i druhá skupina. První čtveřici už navštívili rodiče a ještě ve středu by měli rodiče navštívit i druhé zachráněné kvarteto. I když tři z hochů mají lehčí zápal plic, žádný se nekazil vážnou infekcí. Hrozilo, že mohou dostat leptospirózu.

Současně se zveřejněním záběrů z nemocnice také speciální síly thajského námořnictva ukázaly dramatické záběry práce záchranářů, kteří dostávali mladíky z jeskyně.

Podle zdrojů ze záchranného týmu, s nimiž mluvila britská BBC, dostali hoši silná sedativa, aby nepropadali panice, když budou muset proplout pod vodou úzkými podvodními chodbami. Přes suché části chodeb je nesli na nosítkách a po vynesení z jeskyně byli při vědomí jen částečně, uvedli svědci.

Thajský premiér ale v úterý popřel, že by chlapci dostali silná sedativa. Podle něj jim dali jen léky proti úzkosti, jaké se obvykle dávají vojákům. Hoši totiž při cestě ven měli na obličeji celoobličejovou potápěčskou masku, do které jim byl přiváděn vzduch z láhve, kterou nesl jeden ze dvou potápěčů doprovázejících každého z nich. Současně se přidržovali vodicího lana.

Původně se počítalo s tím, že chlapci, kteří neumějí plavat, zůstanou v jeskyni ještě několik týdnů a mezitím se naučí potápět, ale k záchraně se muselo přistoupit bez otálení kvůli klesajícímu množství kyslíku v jeskyni.

Reklama

Výběr článků

Načítám