Hlavní obsah

Všichni jsou venku a v pořádku, záchranná operace v Thajsku končí

• Aktualizováno

Thajským záchranářům se podařilo během úterý vyvést do bezpečí zbylou skupinu mladých fotbalistů i s jejich trenérem z jeskynního komplexu na severu země. Oznámila to speciální jednotka thajského námořnictva. Vyprošťování mladých fotbalistů, kteří byli uvězněni v jeskyni až 19 dní, jsme sledovali v ON-LINE reportáži.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři v thajské jeskyniVideo: Reuters

 
Článek

14:16 - ON-LINE reportáž končí, děkujeme za pozornost.

Záchranná operace je u konce. Všech dvanáct chlapců bude v pořádku.

13:52 – Zachráněno bylo už všech dvanáct mladých fotbalistů i jejich trenér, uvedla jednotka thajského královského námořnictva, která se na operaci podílela.

13:47 – V Thajsku zachránili dvanáctou osobu. Vynesli ji na nosítkách, uvedla agentura Reuters.

Foto: Sakchai Lalit, ČTK/AP

Záchranáři u vchodu do jeskyně

13:46 – Thajská policie zadržela zahraničního novináře, který létal s dronem u vchodu do jeskyně. Už v pondělí si thajské úřady stěžovaly, že novináři monitorují operaci z dronů a odposlouchávají policejní komunikaci.

13:43 – Americký miliardář a inovátor Elon Musk nechal svou narychlo vybudovanou miniponorku v Thajsku a odletěl. Podle stanice Sky News se ukázalo jeho nejnovější zařízení jako „nepraktické”.

13:36 – Desátý a jedenáctý zachránění jsou ve vrtulníku, který je přepravuje do nemocnice. Devátý v ní už je.

13:24 – Od jeskyně odjely tři sanitky s rozsvícenými majáky.

13:22 – Speciální jednotka thajského námořnictva oznámila, že všichni fotbalisté uvěznění v jeskyni budou dnes opět pohromadě, což znamená, že záchranná operace skončí v úterý.

12:30 – Zatím posledním zachráněným je podle thajské televize nejmenší chlapec, jemuž je 11 let.

12:22 – Thajský premiér uvedl, že jeskyně bude lépe zabezpečena. Bude v ní instalováno lepší osvětlení, značky a vchod bude monitorován, aby se podobné případy, kdy tam někdo vejde v době monzunů, neopakovaly.

Foto: Profimedia.cz

Snímek ze záchranné operace thajských fotbalistů, kteří byli devatenáct dní uvězněni v jeskyni.

12:15 – Z thajské jeskyně byla zachráněna další osoba, uvedla agentura Reuters. V bezpečí už je tak 11 malých fotbalistů. Zbývá zachránit už jen dva lidi.

11:33 – Podle agentury Reuters byl zachráněn desátý chlapec. Podle svědků ho do sanitky nesli na nosítkách.

11:31 – Zachráněný byl převezen do nemocnice, potvrdila agentura Reuters.

11:18 – Thajské námořnictvo ohlásilo záchranu dalšího chlapce uvězněného v jeskyni. Informovala o tom CNN. Na záchranu tak čekají ještě tři hoši a jejich trenér.

11:02 – Thajský premiér se setkal s příbuznými chlapců. Návštěvu jeskyně odložil, aby nenarušil záchranné práce.

10:56 – Na místo záchrany thajských chlapců už přijeli dva producenti americké společnosti Pure Flix. Natáčejí rozhovory pro případný film, uvedla AAP. Koproducent Adam Smith odmítl, že by to bylo necitlivé: „Přijedou další produkční společnosti, takže jsme museli jednat hodně rychle.”

10:50 – Zpravodaj agentury AP oznámil, že od jeskyně odjela sanitka. Zatím však není potvrzeno, že by byla zachráněna devátá osoba.

9:27 – V místě nadále hustě prší. Podle záchranářů to ale operaci neovlivní. V pondělí uváděli, že deště zatím podzemní vody nezvedly.

9:20 – Guardian rovněž představil plán, jak budou chlapci s trenérem vyproštěni. Bude použit stejný postup jako dosud. Každý dostane potápěčskou masku, vestu, boty a přílbu, ve které bude přívod vzduchu. Každého chlapce doprovodí dvojice vojenských potápěčů, přičemž jeden ponese kyslíkovou láhev. Chlapci budou připojeni k lanu.

9:15 – Britský Guardian s odkazem na thajské zdravotníky uvedl, že zbylé chlapce čeká po vyproštění z jeskyně pečlivé lékařské vyšetření. Dokud nebudou provedeny krevní testy, které vyloučí případnou infekci, „nebude žádné objímání ani doteky“ s rodinami. Rizikem je především histoplazmóza neboli jeskynní nemoc.

Foto: Sakchai Lalit, ČTK/AP

Záchranáři u jeskynního komplexu

8:30 – V noci v oblasti silně pršelo, takže hrozí, že se v jeskynním komplexu znovu zvedne hladina vody.

7:59 Podle šéfa záchranné operace Narongsaka Osatanakorna by záchrana měla trvat podobně jako pondělní devět hodin, možná méně: „První den jsme tam strávili 11 hodin, včera devět hodin. Doufáme, že to můžeme zvládnout rychleji nebo stejně rychle jako včera.”

Foto: Sakchai Lalit, ČTK/AP

Vozidla před vstupem do jeskynního komplexu na severu Thajska

7:39 – Do operace vyrazilo prvních 19 potápěčů, kteří postupují zaplavenou částí komplexu. Během dne se k nim přidají další.

7:30 – Podle agentur Reuters a AFP se u dvou zachráněných chlapců objevila plicní infekce, další čtveřice je podchlazená.

K jeskyním také přijel americký miliardář a vizionář Elon Musk, který na místě zanechal miniponorku vhodnou pro práci ve stísněných prostorách, podle jeho slov pro případné využití. [celá zpráva]

7:25 – O zahájení poslední fáze záchrany informoval šéf krizové skupiny Narongsak Osatanakorn. Ten doufá, že se jim podaří vyprostit zbývající osoby rychleji než ty předešlé. Operace začala krátce po 10:08 místního času (5:00 SELČ). V současnosti hrozí opět zvednutí hladiny vody.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Jeskyni navštívil thajský premiérVideo: Reuters

Fotbalisté ve věku 11 až 16 let a jejich 25letý trenér uvázli v zaplaveném jeskynním komplexu Tcham Luang Nang Non 23. června. Celkem třináctičlenná skupina mladých sportovců před stoupající hladinou vody postupně ustoupila do vzdálenosti více než čtyři kilometry od ústí jeskyně.

První fáze záchrany byla zahájena v neděli a záchranářům se při ní podařilo vyprostit čtyři hochy. Další část záchrany pokračovala v pondělí, zachráněni byli další čtyři chlapci.

Reklama

Výběr článků

Načítám