Hlavní obsah

Promrhali jsme v Afghánistánu miliardy, oznámil americký auditor

Novinky, rei
Washington

V boji proti al-Káidě a Tálibánu v Afghánistánu přišly vniveč možná miliardy dolarů daňových poplatníků, oznámil v pondělí americký generální inspektor pro Afghánistán Arnold Fields. Z jeho zprávy citovala agentura Reuters.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Afghánistán se potýká s chudobou, korupcí a negramotností.

Článek

„Chybí kontrolní mechanismy, které by zajistily, že peníze jsou vydávány na zamýšlený účel,“ uvedl Fields s tím, že peníze skončily v nenávratnu v důsledku mrhání a defraudací.

Spojené státy na pomoc Afghánistánu od roku 2002 vydaly nejméně 56 miliard dolarů (přes bilión korun). Z toho 29 miliard dolarů šlo na vybudování a posílení afghánských bezpečnostních sil, 16 miliard na další rozvoj.

Experti se domnívají, že potrvá roky, než bude v Afghánistánu vybudována efektivní vláda, která zajistí samostatný chod země sužované korupcí a bídou. Průměrná délka života Afghánců je 45 let a pouhých 28 procent obyvatel je gramotných, číst neumí ani spousta armádních a policejních příslušníků.

USA a NATO doufají, že předají vojenskou kontrolu nad zemí do konce roku 2014. Letošek je pro jejich vojska v zemi nejtragičtější, zemřelo přes 700 příslušníků. Američany stála vojenská účast přinejmenším 113 miliard dolarů (přes 2,1 biliónu dolarů).

Velitelé chtějí rozšířit útoky v Pákistánu

Zásah proti afghánskému povstaleckému hnutí Tálibán se vztahuje i na Pákistán, kde našli tálibové azyl a kde také vznikla domácí odnož hnutí. Spojené státy tam roky podnikají přeshraničí výpady a nálety bezpilotních letounů a počet těchto útoků narostl s příchodem Baracka Obamy do Bílého domu.

Podle úterního vydání deníku The New York Times se snaží američtí velitelé v Afghánistánu prosadit rozšíření těchto úderů. Plán, jehož existenci potvrdily zdroje ve Washingtonu i Kábulu, ještě nebyl schválen. The New York Times upozornil, že přeshraniční výpady jsou třaskavé téma vzhledem k dvojakému postoji Pákistánu vůči nim.

Velení afghánské mise ISAF zprávu amerického deníku popřelo.

Reklama

Výběr článků

Načítám