Hlavní obsah

Twitter umlčoval uživatele a utlumoval vybraná témata, naznačují další úniky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Twitter zavedl černou listinu uživatelů a témat, která ve veřejné debatě na své platformě systematicky upozaďoval. Vyplývá to ze zjištění novinářky Bari Weissové o tom, co v rámci nové politiky velké svobody slova na Twitteru zavádí jeho nový majitel Elon Musk.

Foto: ČTK/AP

Logo společnosti Twitter

Článek

„Nové vyšetřování (kauzy) #TwitterFiles odhaluje, že týmy zaměstnanců Twitteru vytvořily černé listiny tweetů, které neměly poutat pozornost, a aktivně omezovaly zobrazování celých účtů, nebo dokonce témat. To vše v tajnosti, bez vědomí uživatelů,“ napsala Weissová kde jinde než na Twitteru.

Jako příklad ukázala snímek obrazovky účtu lékaře Jaye Bhattacharyaeho otevřeného v aplikaci pro správce Twitteru. U jeho účtu byl kromě jiného štítek „Trands Blacklist“, který měl podle zmíněné novinářky značit, že je zmíněný uživatel omezen ve svém dosahu. Aniž by o tom on nebo jiní uživatelé věděli.

Jako další příklad žurnalistka Weissová, která se zaměřuje na svobodu slova, uvádí pravicového komentátora Dana Bongina. Ten se dokonce dostal na „Search blacklist“, tedy černou listinu ve vyhledávání. Konzervativní aktivista Charlie Kirk se ocitl na seznamu „Do not Amplify“, tedy nezesilovat, patrně dosah jeho příspěvků.

Musk obnažuje Twitter. Ukáže prý světu, jak manipuluje veřejnou debatu

Internet a PC

Charlie Kirk k tomu podle britského serveru řekl, že to je „důkaz vysvětlující, proč v průběhu let přišel o 95 % svého dosahu“, další postižený Dan Bongino z americké televize Fox News řekl, že je to „s*ačka sovětského střihu“.

Nejvyšší vedení o všem vědělo

Výše popsaným praktikám internetových sociálních platforem se začalo říkat shadow banning, což by se dalo velmi volně přeložit jako tiché potlačování. Jde v podstatě o cílené umlčení, aniž by si toho kdokoliv - ideálně i cílový uživatel - všiml. Twitter tuhle praktiku začal nazývat pojmem Visibility Filtering - filtrování viditelnosti.

„Viditelnost máme vcelku pod kontrolou a kontrolujeme docela dost i dosah vašich příspěvků,“ citovala Weissová ve svém vlákně jednoho ze zaměstnanců Twitteru s tím, že jeho slova potvrdili další dva kolegové. Twitter přitom shadow banning oficiálně popíral.

Z příkladů, které uvedla novinářka Bari Weissová, se zdá, že Twitteru v poslední době záleželo na potlačení diskuze o opatřeních proti šíření covidu a že mu dlouhodobě leží v žaludku pravicově a konzervativně smýšlející uživatelé.

Týmy, které měly mít manipulaci veřejné debaty na starosti, podle Daily Mailu podléhaly přímo bývalému nejužšímu vedení společnosti. To prý o všem vědělo, a dokonce tlačilo na prohloubení zásahů. Mezi informovanými byli údajně i bývalí výkonní ředitelé Twitteru Jack Dorsey a Parag Agrawal.

Domů chodit nemusí. Musk vybudoval v Twitteru ložnice pro zaměstnance

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám