Hlavní obsah

Podvodem verbovali do ruské armády. V Indii rozbili síť agentů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Indická federální investigativní agentura (CBI) oznámila rozbití sítě agentů, která podvodně posílala lidi do ruské armády pod záminkou zaměstnání v Rusku. Ta operovala napříč několika státy a do Ruska vyslala 35 lidí. Zakročit indické úřady přiměla zpráva o úmrtí dvou občanů Indie ve válce na Ukrajině.

Foto: Profimedia.cz

Matka podvedeného s jeho fotkou ve vojenské uniformě

Článek

Prohlášení CBI potvrdilo, že náboráři fungovali jako organizovaná síť. Oběti se zájmem o „lukrativní zaměstnání“ získávali přes sociální sítě, YouTube a skrz místní kontakty. Již dříve muž z Uttarpradéše, který nyní žije v Moskvě, BBC řekl, že jej do Ruska nalákal youtubový kanál, který sliboval měsíční plat 150 tisíc rupií (42 tisíc korun). „Neřekli nám, že nás nabírají do armády,“ řekl.

CBI také potvrdila, že podvedení Indové byli „navzdory svým přáním“ cvičeni v bojových úlohách a nasazeni v základnách na rusko-ukrajinské válečné frontě, „čímž byly závažně ohroženy jejich životy“.

Agentura následně vznesla obvinění proti několika soukromým vízovým poradcům a jejich agentům a na třinácti místech země, včetně Dillí a Bombaje, provedla prohlídky. Během nich našla hotovost v hodnotě pěti milionů rupií (1,4 milionu korun), „inkriminující dokumenty“ a elektronická zařízení. Několik lidí bylo zadrženo za účelem výslechu.

Indické ministerstvo zahraničí již dříve přiznalo, že se „někteří občané Indie nechali naverbovat k pomocným pracím v ruské armádě“, ale také uvedlo, že s ruskými úřady spolupracuje na jejich propuštění. Do budoucna však všechny Indy varovalo, ať jsou „opatrní a drží se od tohoto konfliktu dál“.

Strojvedoucí koukali na kriket, při srážce indických vlaků zahynulo 14 lidí

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám