Hlavní obsah

Počet obětí zemětřesení v Japonsku již stoupl na pět desítek, země se dál chvěje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejméně 49 životů si vyžádalo silné zemětřesení, které v pondělí zasáhlo centrální Japonsko. S odvoláním na místní činitele o tom v úterý informovala agentura Kjódó. Japonský premiér Fumio Kišida hovoří o „mnoha obětech“ a velkých škodách. Agentura AFP uvedla, že ostrovní země od pondělního odpoledne do úterního rána zaznamenala 155 otřesů, většinou silnějších než tři stupně. K těm bude podle úřadů docházet zřejmě ještě několik dní.

Trosky v ulicích japonského Nanaa po zemětřeseníVideo: Reuters

 
Článek

K nejpostiženějším patří město Wadžima v prefektuře Išikawa, která leží na ostrově Honšú na pobřeží Japonského moře. Zřítila se zde řada domů, další pohltily plameny. Na záběrech veřejnoprávní televize NHK bylo vidět mimo jiné sedmipodlažní budovu, která se celá převrátila na stranu. Jen ve zdejší nemocnici zemřelo podle Kjódó sedm pacientů.

Foto: Hiro Komae, ČTK/AP

Otřesy poškozená silnice nedaleko města Anamizu v japonské prefektuře Išikawa

Foto: Hiro Komae, ČTK/AP

Série silných zemětřesení, která zasáhla západní Japonsko, poškodila tisíce budov, vozidel a lodí. Žena jede na kole ve městě Noto na poloostrově Noto severozápadně od Tokia, úterý 2. ledna 2024 po pondělním smrtícím zemětřesení

Objevily se také záběry ukazující vyděšené zákazníky v obchodních domech, které silné otřesy porazily na zem, a zaplavené nádraží, kam vtrhla voda z prasklého vodovodního řadu.

Záchrana přeživších je podle ministerského předsedy Kišidy závodem s časem. Do oblasti postiženého poloostrova Noto vláda vyslala 1000 příslušníků ozbrojených sil. Záchranné práce ale komplikují značně poškozené či zablokované silnice. Kvůli prasklinám na přistávací dráze muselo být také uzavřeno jedno z letišť v oblasti.

Přerušena je i velká část zdejší železniční a lodní dopravy, uzavřeny jsou čtyři rychlostní silnice.

Region v pondělí zasáhlo zemětřesení o síle 7,6 stupně, po němž úřady původně varovaly, že prefekturu Išikawa může ohrozit až pětimetrová vlna tsunami, nakonec byly hlášeny zhruba metrové vlny. Všechna varování před tsunami byla podle agentury Reuters odvolána až v úterý dopoledne místního času (v noci na dnešek SEČ).

Foto: Hiro Komae, ČTK/AP

Popraskaná silnice u města Noto v Japonsku

Foto: Seiji Minami, Reuters

Popraskaná silnice po zemětřesení v Japonsku poblíž přístavu Ogi ve městě Noto, prefektura Išikawa

Japonské prodejní automaty budou v případě zemětřesení nabízet jídlo zdarma

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám