Hlavní obsah

Počet obětí záplav v čínské provincii Chu-pej vzrostl na 29

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet obětí záplav v čínské provincii Chu-pej vzrostl na nejméně 29, píše agentura AFP s odvoláním na čínská státní média. Obnova provincie po záplavách by podle tiskové agentury China News Service (CNS) mohla trvat dva roky.

Foto: Profimedia.cz

Řeka Jang-c'-ťiang protkékající Chu-pejí

Článek

„Od 10. srpna zemřelo v provincii Chu-pej v důsledku katastrof 29 lidí, z nichž se šest dříve pohřešovalo. Dalších 16 lidí se stále pohřešuje,“ uvedla státní televize CCTV.

Podle čínské státní agentury CNS by obnova v provincii Chu-pej po záplavách mohla trvat dva roky. Úřady se však budou snažit zajistit, aby se obyvatelé, kteří byli nuceni uprchnout, mohli vrátit do svých domovů. Pokud to nebude možné, chtějí jim úřady poskytnout před příchodem zimy nové bydlení.

Dříve tento týden čínské úřady informovaly, že počet obětí záplav v Pekingu po tajfunu Doksuri vzrostl na 33. Tajfun Doksuri zasáhl severovýchod Číny koncem července a přinesl největší srážky za 140 let vedení záznamů. Více než deset lidí zahynulo také v provincii Ťi-lin na severovýchodě země, kterou zasáhly přívalové deště.

Miliony lidí na celém světě v posledních týdnech postihly extrémní výkyvy počasí a dlouhotrvající vlny veder spojené s požáry. Odborníci upozorňují, že vlivem globální změny klimatu lze očekávat, že extrémní počasí bude čím dál častější. Generální tajemník OSN António Guterres koncem července v této souvislosti prohlásil, že „éra globálního oteplování skončila a nyní přichází éra globálního varu.“ „Změna klimatu je tady. Je děsivá. A to je teprve začátek,“ dodal.

Slovinsku chybí pitná voda, povodně přetekly do Chorvatska

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám