Hlavní obsah

Po náletu Tripolis hoří

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis/Moskva
Aktualizováno

V noci na úterý zažil libyjský Tripolis další nálet. Zasažena byla budova úřadu pro boj s korupcí, která se ocitla v plamenech, uvedla AFP. Zasažena byla i budova bezpečnostní služby. Obě se nacházejí poblíž komplexu, kde sídlí libyjský vůdce Muammar Kaddáfí.

Foto: Louafi Larbi, Reuters

Budova velitelství bezpečnostních sil hoří po náletu letadel NATO na Tripolis.

Článek

Budovy v ulici Al Džamahíríja byly zasaženy okolo půl druhé ráno. Budovy hořely ještě o půldruhé hodiny později a hasiči se k nim nemohli dostat.

Při náletu bylo zraněno několik zaměstnanců protikorupčního úřadu, informovala agentura RIA Novosti.

Foto: Louafi Larbi, Reuters

Sanitka před hořící budovou velitelství bezpečnostních sil v Tripolisu

Foto: Louafi Larbi, Reuters

Libyjský hasič zasahuje u hoříc budovy protikorupčního úřadu v Tripolisu.

NATO přitom opakovaně uvádí, že nemíří na budovy, kde žije Kaddáfí, ale jen na stavby, které slouží ozbrojeným složkám nebo jako velitelství.

Útok byl proveden v den, kdy se v Moskvě konají rozhovory mezi Kaddáfího vyslanci a Ruskem. Ruský ministr Sergej Lavrov ještě před jejich zahájením v pondělí uvedl: „Souhlasili jsme se setkáními jak se zástupci Tripolisu, tak Benghází.“

V Tripolisu sídlí Kaddáfího vláda, v Benghází vzbouřenci. Ti měli dorazit na jednání později, v úterý nebo ve středu, ale z technických důvodů návštěvu posunuli, píše BBC.

Foto: Louafi Larbi, Reuters

Libyjci pozorují požár velitelství bezpečnostních sil.

Lavrov přitom zdůraznil, že Moskva je „připravena vést dialog se všemi“. Rusko na rozdíl od Francie vládu rebelů neuznalo jako zástupce Libye. Nadále uznává za legitimní Kaddáfího vládu.

Šéf libyjské ropné firmy zběhl

Šéf libyjské státní ropné společnosti NOC Šukrí Ghaním zběhl od Muammara Kaddáfího a přidal se na stranu povstalců. V pondělí to s odvoláním na zdroje v povstalecké radě uvedla televize Al-Arabíja.Podle SkyNews utekl do Tuniska.

Reklama

Výběr článků

Načítám