Hlavní obsah

Po katastrofálních záplavách se v Indii šíří epidemie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dehradún

Kvůli povodním se šíří v severoindickém státě Uttarákhand střevní epidemie. Problémy jsou hlavně v odříznutém Kedarnáthu, kde čeká na pohřeb několik set těl, která se už rozkládají. Ve středu byly obnoveny záchranné operace letectva přerušené kvůli špatnému počasí po havárii vrtulníku, která si vyžádala dvacet obětí.

Foto: ČTK/AP

Domy zničené rozvodněnou Gangou v Guptkaši

Článek

Horečnatá průjmová onemocnění se objevila na třech místech, v Haridváru, v Uttakaši a zejména v malé vesnici u Gutkaši v Kdernátském údolí, kde je hlášeno 128 případů. Onemocněli i tři lidé poskytující pomoc, uvedl List Times of India. „Vypadá to, že voda je kontaminovaná,” řekl listu představitel národní organizace pro řešení katastrof NDRF.

Kvůli dešti také musely být odloženy plánované hromadné kremace v Kedarnathu, kde leží stovky těl obětí, která se už začínají rozkládat, uvedla BBC. Armáda se také snažila dopravit dřevo a palivo na kremace.

Foto: Danish Siddiqui, Reuters

Dobrovolníci vykládají dřevo pro uskutečnění hromadných pohřbů obětí záplav

V úterý ale začalo opět pršet a záchranné operace ze vzduchu byly proto do středy pozastaveny, než se zlepší počasí. Za špatné viditelnosti havaroval v úterý vrtulník, když zachraňoval lidi z odříznutého Gaurikundu, kde je nasazeno 45 helikoptér.  Vrtulník narazil do horské stráně a zřítil se do řeky. Při havárii zahynulo podle agentury DPA všech dvacet lidí na palubě,  o dvanáct více, než se uvádělo původně. [celá zpráva]

„Nikdo nepřežil. Na palubě bylo dvacet lidí včetně posádky,” řekl velitel letectva NAK Browne, který se snažil osobně na letišti ve správním středisku Dehradún povzbudit piloty a ubezpečit, že armáda bude dál pomáhat. „Budeme pokračovat, dokud nebude mise splněna. Naši piloti jsou na tyto úkoly vycvičeni, otázkou je samozřejmě počasí,” řekl. Zdůraznil, že hlavním úkolem je evakuace odříznutých lidí.

Zatím se deseti tisícům vojáků a šedesáti vrtulníkům letectva podařilo dostat do bezpečí 100 000 lidí z podhůří Himálaje, ale asi 5000 je jich ještě potřeba přepravit.

Sever Indie postihly nejsilnější monzunové deště za posledních 80 let. Rozvodnily se nejen řeky, ale na mnoha místech hornaté oblasti se také sesunula podmáčená půda a zablokovala silnice. Armáda se snaží odstranit zeminu a staví provizorní mosty.

Foto: Handout, Reuters

Letecký záběr za sesuvy půdy v Uttarákhandu

Situace je stále kritická. I když povodně trvají už deset dní, stále není známo, kolik si vyžádaly obětí a kolik lidí je nezvěstných. Příbuzní na letišti v Dehradúnu marně čekají na informace o svých blízkých z postižených oblastí.

Zatím se uvádí 845 obětí v Uttarákhnándu a tisíc celkem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám