Hlavní obsah

Peking se dusí, úřady vydaly poprvé nejvyšší varování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Nejvyšší stupeň varování před znečištěným ovzduším vydaly v pondělí úřady v čínském hlavním městě Pekingu. Stalo se tak vůbec poprvé. Varování platí až do čtvrtka.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Pekingu vyhlásili kvůli smogu nejvyšší stupeň pohotovostiVideo: Reuters

 
Článek

Školy zůstávají zavřené a ani dělníci nevyrazí na venkovní pracoviště. V jeden den smějí vyjíždět jen auta s lichými čísly na registračních značkách, v další zase ty se sudými.

Čínská státní televize informovala, že už o víkendu bylo v metropoli vidět jen na vzdálenost 200 metrů. V pondělí dopoledne pak bylo ve vzduchu desetinásobně nadlimitní množství prachových části PM 2,5. Zatímco Světová zdravotnická organizace považuje 25 mikrogramů částic na krychlovém metru za zdraví nebezpečné, v Pekingu jich místy měli 256 mikrogramů na metru krychlovém.

Smog je notorickým problémem čínské metropole. K vyhlášení nejvyššího stupně vyzývala organizace Greenpeace město už minulý týden. Na znečištění se značně podílí i spalování uhlí v zimě. Čínská vláda chce do roku 2020 snížit emise hlavních znečišťujících látek o 60 procent.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám