Hlavní obsah

Pavel: Čína není v tuto chvíli přátelská země

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čína podle zvoleného českého prezidenta Petra Pavla není přátelskou zemí a není kompatibilní se západními demokraciemi. Země Evropské unie by se proto měly zbavit veškerých iluzí o ní, řekl Pavel listu Financial Times (FT). Poznamenal také, že se Česko nebude jako pštros schovávat před tím, že může více ekonomicky získat od Tchaj-wanu než od Číny.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zvolený prezident Petr Pavel.

Článek

„Čína se svým režimem není v tuto chvíli přátelskou zemí, není kompatibilní se západními demokraciemi, pokud jde o jejich strategické cíle a principy. To je prostě fakt, který musíme uznat,“ řekl Pavel britskému listu.

FT připomíná, že se Pavel v pondělí stal první evropskou zvolenou hlavou státu, která telefonovala s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen, což vedlo k tvrdému odsouzení ze strany Pekingu. Pavel podle čínské diplomacie ustoupil od svých slov, že je třeba respektovat princip jedné Číny. Peking považuje Tchaj-wan za svou nedílnou součást.

Pavel: Ukrajina si zaslouží stát se po válce členem NATO

Zahraniční

„Jsem si vědom některých… potenciálních hrozeb, ale zároveň opravdu nevidím žádné porušení zásad ve vztazích mezi Českou republikou a Čínou,“ řekl Pavel k čínské reakci a k možným dalším krokům ze strany Pekingu.

Ze spolupráce s Tchaj-wanem, s jehož prezidentkou by se chtěl i osobně setkat, podle něj Česko může ekonomicky těžit více než ze vztahů s Čínou. „Nebudeme se chovat jako pštros, abychom tuto skutečnost zakryli,“ řekl.

Zvolenému českému prezidentovi se nelíbí ani role, jakou Čína sehrává ve vztahu k ruské invazi na Ukrajinu. Peking měl podle něj šanci být silným hlasem a ovlivňovat rozhodnutí Moskvy, ale tuto příležitost nevyužil. „Zůstali stranou,“ řekl Pavel.

Česko je suverénní země, hájí Pavel rozhovor s Tchaj-wanem

Domácí

Pavel i premiér Petr Fiala (ODS) již dříve shodně konstatovali, že ČR je suverénní zemí a její představitelé si nenechají od nikoho, tj. ani od Číny, diktovat, s kým se budou stýkat a s kým budou mluvit.

Čína setrvale kritizuje jakékoliv kontakty zahraničních představitelů s tchajwanskými činiteli. Ostrov považuje za svou nedílnou součást, což většina zemí respektuje. Politiku jedné Číny uznává i Česká republika, jak potvrdil ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti), odmítá ji ale vykládat podle not Pekingu.

Ve středu oznámila předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová, že má v úmyslu v březnu Tchaj-wan navštívit.

Pekarová Adamová se chystá na Tchaj-wan

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám