Hlavní obsah

Pekarová Adamová se chystá na Tchaj-wan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po budoucím prezidentovi Petru Pavlovi, který si v pondělí telefonoval s tchajwanskou prezidentkou, se formou videohovoru spojila s ministrem zahraničních věcí Tchaj-wanu Josephem J. Wu předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), která se na ostrov chystá. O telefonátu předsedkyně informoval mluvčí Sněmovny Martin Churavý.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová

Článek

„Pana ministra jsem ubezpečila, že systematická podpora partnerů, kteří dodržují lidská práva a ctí principy liberální demokracie, patří mezi priority naší parlamentní diplomacie. Jsem velmi ráda, že v tom po dlouhých letech poznamenaných vzájemnou nekoordinovaností budou konečně všichni čeští ústavní činitelé opět zajedno,“ Pekarová Adamová, podle níž byla jedním z témat hovoru i její plánovaná cesta na ostrov.

Na Tchaj-wan by měla předsedkyně Sněmovny zamířit koncem března s podnikatelskou delegací, zástupci vědy i samospráv.

Pavlův pondělní telefonát ostře kritizovala Čína, dá se předpokládat, že podobnou nelibost vzbudí i počínání šéfky Sněmovny.

Pavel s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen mluvil po telefonu v pondělí a z čínské strany to nezůstalo bez odezvy. Čínský velvyslanec si na úterý vyžádal schůzku na ministerstvu zahraničních věcí.

Česko je suverénní země, hájí Pavel rozhovor s Tchaj-wanem

Domácí

Pavel i premiér Petr Fiala (ODS) shodně konstatovali, že ČR je suverénní zemí a její představitelé si nenechají diktovat, s kým se budou stýkat a s kým budou mluvit.

Čína setrvale kritizuje jakékoliv kontakty zahraničních představitelů s tchajwanskými činiteli. Ostrov považuje za svou nedílnou součást, což většina zemí respektuje.

Politiku jedné Číny uznává i Česká republika, jak potvrdil ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti), odmítá ji ale vykládat podle not Pekingu.

Čínský velvyslanec na ministerstvu zopakoval výtky k Pavlovu telefonátu na Tchaj-wan

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám