Hlavní obsah

Panika v Pekingu. Lidé vykupují obchody ve strachu, že dopadnou jako v Šanghaji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Úřady v nejlidnatějším pekingském obvodu Čchao-jang v pondělí zahájily masové testování na koronavirus. Obyvatelé se bojí, že bude následovat plošná uzávěra, jako se to stalo před nedávnem v Šanghaji. Kvapem se proto vydali do obchodů ve snaze nakoupit si zásoby. Informovala o tom britská stanice BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Obyvatelé Pekingu vykupují ve velkém potraviny v obchodechVideo: Reuters

 
Článek

„Připravuji se na nejhorší,” svěřil se BBC vysokoškolský student Čang z přilehlého obvodu Chaj-tien. Podobně jako on začali nakupovat on-line i v kamenných obchodech lidé po celém hlavním městě, aby si vytvořili zásoby zeleniny, čerstvého masa, instantních nudlí a toaletního papíru.

Agentura Reuters zveřejnila záběry z Pekingu, na nichž je vidět, jak se před pouličními testovacími stánky tvoří dlouhé fronty a z regálů přeplněných obchodů, tržišť a supermarketů mizí zboží. Největší zájem je pochopitelně o trvanlivé potraviny, ovoce, zeleninu a drogistické zboží.

Opakující se scénář 

Panické nakupování a následný dočasný nedostatek zboží v obchodech si od začátku pandemie zažilo mnoho zemí světa. Obavy obyvatel Pekingu jsou ale částečně odůvodněné situací v Šanghaji, kde je už několik týdnů pod přísnou uzávěrou většina z tamních 25 milionů obyvatel.

Covidová krutost v Šanghaji nebere konce. Úřady hodlají ještě přitvrdit

Koronavirus

Problémy s nedostatkem jídla nyní v Šanghaji pramení zejména z toho, že ve městě není dostatek kurýrů, kteří by objednávky obyvatelům zavřeným doma rozváželi, poznamenala agentura Reuters.

26 případů na 3,5 milionu obyvatel

V Čchao-jangu, kde žije asi 3,5 milionu lidí, se o víkendu potvrdilo 26 případů koronavirové nákazy. V rámci současné vlny infekcí v hlavním městě Číny je to zatím nejvyšší počet. Obyvatelé obvodu i lidé, kteří tam dojíždějí za prací, se musejí nechat otestovat v tomto týdnu třikrát.

Šanghaj kvůli šíření covidu-19 staví ploty a zátarasy kolem budov

Koronavirus

Úřady v Čchao-jangu už obyvatelům doporučily, aby omezili své aktivity. Většina škol, obchodů i podniků ale zůstává otevřená. Uzávěra se zatím týká zhruba desítky obytných budov. V obvodě přímo sousedícím s pekingským historickým centrem bydlí řada zámožnějších obyvatel, sídlí tam i některá ministerstva, velvyslanectví a velké firmy.

Foto: Ng Han Guan, ČTK/AP

Obyvatelé Pekingu vzali obchody útokem.

Reklama

Výběr článků

Načítám