Hlavní obsah

Pákistán sponzoruje projekty organizace označené za teroristickou

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád

Vláda v pákistánské provincii Paňdžáb poskytla loni okolo miliónu dolarů (zhruba 21 miliónů korun) charitě, kterou OSN považuje za teroristickou organizaci. Ve čtvrtek to uvedla BBC.

Foto: Arko Datta , Reuters

Vůdci Laškar-e-Taíba a Džamát-ad-dává přibyli na seznamu OSN po bombajských útocích v prosinci 2008.

Článek

Džamát-ad-dává popírá, že by byla jen zástěrkou pro aktivity organizace Laškar-e-Taíba, v Pákistánu zakázané, která podle zahraničních rozvědek mimo jiné stála za masakrem v Bombaji v roce 2008 a své aktivity rozšířila i na Afghánistán. [celá zpráva]

Vůdci Laškar-e-Taíba a Džamát-ad-dává přibyli na seznamu OSN se jmény sponzorů terorismu po bombajských útocích v prosinci 2008.

Úřady v Paňdžábu tvrdí, že peníze byly poskytnuty na humanitární účely a nedostala je přímo charita Džamát-ad-dává. Ta navíc s nimi prý už nemá nic společného. Podle BBC to ale je poprvé, co Pákistán přiznal, že sponzoruje činnost institucí napojených na organizaci.

Západ a jeho spojenci na Pákistán roky tlačí, aby zakročil proti radikálním skupinám na svém území. Pákistán poskytl azyl též špičkám Tálibánu a al-Káidy, zatímco deklaroval vůli bojovat po boku USA proti terorismu, za což mu Washingtonu ročně poskytuje milióny dolarů. Dvojí hra se nicméně armádě a tajným službám vymkla z rukou, když radikálové začali útočit i v Pákistánu a vznikla pákistánská odnož afghánského Tálibánu.

Džamát-ad-dává působí po celém Pákistánu, například provozuje školy a nemocnice. Rovněž sehrála důležitou roli při záchranných pracích po zemětřesení v Kašmíru v roce 2005.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám