Hlavní obsah

Pákistánská teroristická organizace útočí v Afghánistánu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Pákistánem oficiálně zakázaná radikální organizace Laškar-e-Taíba, kterou vyšetřovatelé označili za organizátora teroristických útoků v Bombaji, rozšířila své aktivity na území Afghánistánu. Mimo jiné jimi přispívá k trvajícímu napětí mezi Pákistánem a Indií, uvedl deník The International Herald Tribune (IHT) s odkazem na afghánské i zahraniční zpravodajské služby i diplomaty.

Článek

Laškar-e-Taíba podle zprávy v Afghánistánu zřídila nové výcvikové tábory a stojí za třemi velkými útoky proti zaměstnancům indické vlády i soukromých firem v zemi v posledních měsících. „Jsou aktivní v šesti až osmi provinciích,“ řekl listu nejmenovaný vysoký představitel NATO, který upozornil, že ačkoliv se organizace zatím soustřeďuje na indické cíle, mohlo by se to rychle změnit.

Indie už před časem pozastavila lékařskou pomoc i vzdělávací programy v Afghánistánu a množství indických humanitárních pracovníků se ze země stáhlo. Mezi akce, za nimiž měla Laškar-e-Taíba stát, je bombový útok na hotel Park Residence Guesthouse v Kábulu z konce února, při němž přišlo o život také sedm Indů.

Napojení na pákistánskou tajnou službu?

Laškar-e-Taíba stála za několikadenním obléháním centra Bombaje skupinou ozbrojenců na podzim 2008, při nichž přišlo o život 163 lidí. Podle IHT je její působení v Afghánistánu výrazem snahy pákistánské armády a tajných služeb postavit se indické straně nejen v oblasti Kašmíru, na kterou si obě jaderné mocnosti činí nárok.

Pákistán tvrdí, že organizaci už léta nepodporuje, o čemž ale zahraniční zpravodajské služby pochybují. Na pokračující dvojí hru zejména pákistánské tajné služby ISI se Západem a radikály nově minulý týden upozornila Londýnská škola pro ekonomiku. ISI podle její zprávy nadále poskytuje afghánskému Tálibánu azyl, prostředky i výcvik, a to dokonce ve větší míře, než se dosud mělo za to. [celá zpráva]

Soudí se, že v Pákistánu žije i Usáma bin Ládin a další předáci al-Káidy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám