Hlavní obsah

Pád letadla s britským miliardářem a jeho rodinou možná zapříčinil pokus o selfie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příčinou pádu letadla z 31. prosince loňského roku, při němž zemřel osmapadesátiletý britský magnát Richard Cousins, jeho dva synové, snoubenka a její dcera, může být podle vyšetřování pořizování selfie fotografie. Jeden z pasažérů údajně při fotografování udeřil pilota loktem do hlavy, což způsobilo nekontrolovatelný pád letadla do australské řeky Hawkesbury, píše deník Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Trosky havarovaného letadla z řeky odstranili 4. ledna.

Článek

Tragédie se odehrála u zálivu Jerusalem, severně od australského města Sydney. Letadlo společnosti Sydney Seaplanes tehdy pilotoval zkušený čtyřiačtyřicetiletý pilot Gareth Morgan, který při pádu rovněž přišel o život.

Morgan měl být podle původních závěrů vyšetřování dezorientovaný, následkem čehož s letadlem zamířil střemhlav do řeky. Nový společník Sydney Seaplanes, hoteliér Jerry Schwartz, ale serveru The Australian prozradil, že podle nejnovějších důkazů k pochybení ze strany pilota nedošlo.

„Vyšetřování ukázalo, že nedošlo k porušení bezpečnostních opatření a že se nejednalo o pochybení pilota. Momentálně to vypadá, že jeden z pasažérů udeřil pilota do hlavy,“ vysvětlil. Podle vyšetřování, které má na starosti vládní agentura Australian Transport Safety Bureau, mohl pasažér pilota omylem zasáhnout loktem při pořizování fotografií.

Deník Daily Mail uvádí, že neexistují žádné důkazy o tom, že by se letadlo porouchalo či že by před pádem zasáhlo ptáka či jiný objekt. Černou skříňkou vybaveno nebylo. Závěry z vyšetřování se očekávají začátkem příštího roku.

Při pořizování takzvaných selfies, tedy snímků sama sebe, za posledních šest let zemřelo přes 250 lidí. Vyplývá to podle amerického deníku The Washington Post z výzkumu vědců z Celoindického institutu lékařských věd v Dillí. Nejvíce obětí zaznamenali v Indii, Rusku, Spojených státech a Pákistánu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám