Hlavní obsah

Od Antarktidy se odlomil ledovec větší než Praha

• Aktualizováno
Novinky, CNN, BBC, rei, AP

Na západní Antarktidě se odlomil ledovec větší než Praha. Odlomení nebývale velké kry od staletého Wilkinsova šelfu, které zachytily satelitní a letecké snímky, ohrožuje existenci celého útvaru. Podle některých vědců se to stalo v důsledku globálního oteplování klimatu.

Článek

Unikátní snímky zachytily oddělování ledové masy od šelfu, který podle britských vědců existuje stovky, možná až patnáct set let.

"To se moc často nevidí. Praskliny se naplňují vodou, která led krájí,“ komentoval událost Ted Scambos z výzkumného centra v Boulderu v Coloradu. "Nikdy jsem nic podobného neviděl... Letěli jsme podél hlavní pukliny a pozorovali rozsáhlý pohyb po zlomení. Velké, těžké kry o velikosti domků, vypadají, jako by je tam někdo pohodil,“ řekl Jim Elliot, který zlom nafilmoval.

Oddělování masy začalo koncem února. Série satelitních snímků ukazuje stejný scénář jako u ústupu ledovců na severu Antarktidy. Během jednoho týdne šelf ztratil asi 570 kilometrů čtverečních ledu. Oddělená masa se rozprostřela v oblasti 1400 kilometrů čtverečních.

Odlomení ohrožuje celý Wilkinsův šelf, který teď drží už jen slabý pás ledu.

I když jsou kolapsy takového rázu neobvyklé, podle vědců jsou stále častější. Oblast zažila v posledních 50 letech bezprecedentní oteplování, jež za poslední roky zapříčinilo zkázu šesti šelfů.

:. Rozlomený šelffoto: ČTK/AP

Anketa

Myslíte si, že za takzvané globální oteplování může vliv člověka na životní prostředí?
Ano, je to vědecky prokázané.
17,1 %
Ano. Ačkoliv to není vědecky zcela prokázané, je to evidentní.
58,1 %
Člověk za to může zčásti, jinak jde o přirozenou změnu klimatu.
18,9 %
Ne, jedná se o přirozenou změnu klimatu.
3,7 %
Žádné globální oteplování se neděje.
2,2 %
Celkem hlasovalo 33636 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám