Hlavní obsah

Nový smrtící virus začal zabíjet v nitru Afriky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vědci objevili v Africe novou smrtelnou nákazu podobnou obávanému viru Ebola. Nový virus Lujo má na svědomí čtyři úmrtí z dosud známých pěti nakažených. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na vědecký časopis PloS Pathogens.

Foto: Profimedia.cz

Virus Ebola v 180000násobném zvětšení

Článek

Vir se šíří kontaktem s tělními tekutinami nakaženého, neroznáší se tak snadno jako chřipka. Nákaza je smrtící, oběti zemřely jen pár hodin poté, co se u nich objevily první příznaky.

"Virus je opravdu velmi agresivní," řekl epidemiolog z Kolumbijské univerzity Ian Lipkin.  Ve čtvrtek publikoval se svými spolupracovníky studii o novém viru v časopise PloS Pathogens.

Nákaza se poprvé objevila loni na podzim u ženy ze zambijské Lusaky. Kvůli zhoršujícímu se stavu byla letecky dopravena do Johannesburgu, kde však zemřela. Nakazila postupně čtyři ošetřovatele, z nichž tři také zemřeli. Poslední nakažená sestra dostala na pokyn vědců lék ribavirin podávaný například na horečku Lassa, a plně se uzdravila. Není však naprosto zřejmé, zda pomohl lék, nebo zda trpěla slabší formou nákazy.

Vědci virus pojmenovali Lujo jako zkratkové slovo Lusaky a Johanneburgu. Příznaky jsou podobnému známému viru Ebola - krvácení, horečka, šok, kóma a selhání orgánů.

Rychlost šíření je ohromující

"Není to typ viru, který by se přenášel rychle jako chřipka," řekl ředitel amerického Národního institutu pro alergie a nakažlivé nemoci Anthony Fauci

Ebola

Jedno z nejfatálnějších onemocnění, s jakými se lidé kdy setkali, způsobuje vir ze skupiny filovirů, nyní jsou známy čtyři kmeny virů eboly. Vyskytují se v tropické Africe. Nemoc má jméno po řece Ebola, u níž byl vir v roce 1976 objeven.

Z člověka na člověka se přenáší tělními tekutinami, primární zdroj nákazy není znám. Nejprve se objeví vysoká horečka, bolesti hlavy a svalů, po několika dnech se objeví křeče a poruchy srážlivosti krve. Nemocný krvácí v trávicím ústrojí a pod kůží. Pokud nemoc nepřekoná, většinou devátý den umírá. Neexistuje žádná léčba ani očkování.

Příznaky onemocnění jsou podobné jako u jiných krvácivých horeček. Pacient má vysoké teploty, krvácí z dásní a z míst, kam mu lékaři píchají injekce, postupně upadne do šoku a do kómatu, selžou mu orgány.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám